Skip to main content

Landskapsbild: Öppet vatten med spridda öar
Väder: Molnighet 4/8, 5 m/s motvind nordostlig
Distans: 30 km
Medeldistans: 35,3 km
Total distans: 1305 km
Födointag frukost: Macka som Åshild skickade med mig.
Födointag lunch: Torsk med pasta och kaffe
Födointag middag: Inget
Hälsa/Känslor: Trött och sömnig

Har ställt klockan på 5. Anledningen är att det ska vara medvind på förmiddagen och motvind på eftermiddagen. Men inte kommer det någon medvind alls. Dock så är det vindstilla fram till 12. När jag packar utrustningen ser jag att kajaken sakta driver ut från land. Noterar det lite kaxigt och bedömmer att jag kan packa klart. Får simma ut för att hämta hem kajaken. Inga mer sådana bedömningar. Har vid 12 ingen ork kvar utan måste kliva iland på en grynna. Filéar torsken jag nyss dragit upp och blandar det med pasta. Inte speciellt aptitligt men kaffet efteråt smakar ljuvligt. När jag kommer ut på sjön igen har det blåst upp med motvind. Paddlar ett par timmar tills jag kommer fram till en fyr. Lägger till och förtöjer vid flytbryggan. Går upp och utforskar alla byggnader men det finns inga människor och allt är tillbommat utom ett redskapsskjul. Vinden ska vända vid midnatt så jag planerar att sova i skjulet tills dess och sedan köra lite nattpaddling.

Tankar om livet: Lär dig att ta hjälp från andra. Var inte för stolt för att inte be om hjälp. Oftast blir de du frågar bara glada för att de kan hjälpa dig. Samma sak gäller med kunskap. Var inte för stolt för att be om att andra ska lära dig. Att ta emot är mycket svårare än att ge. Att ge någon något eller hjälpa någon gör givaren glad. Att ta emot hjälp och saker är inte helt lätt och man hamnar i en lite obehaglig situation. Men att ge någon möjligheten att få hjälpa dig är en större gåva än att själv hjälpa någon. Vad är till exempel roligast på julafton. Att få julklappar eller se på när de andra öppnar de som du gett dem.

Miljötips: I Sverige har vi helt underbart och gott dricksvatten. Speciellt om man har egen brunn eller ett intilliggande rent vattendrag. Jag dricker ofta vatten från sjöar, forsar och regnvatten på mina vandringar och aldrig blivit dålig av det. Dock så försöker jag ta av rinnande vatten när möjlighet finns och kollar efter djur och fåglar i närheten som kan smutsa ner med sin avföring. Tar jag vatten ur sjöar tar jag det fem meter ut från strandkanten där det är renare. Är jag osäker kokar jag först vattnet. Att vi i Sverige med sitt rena vatten köper och till och med släpar hem vatten på flaska är för mig helt obegripligt och alldeles förkastligt ur miljösynpunkt! Alla dessa transporter av vatten! Vill man smaksätta sitt vatten kan man enkelt skära ner en fruktbit eller grönsak. Vill man kolsyra det kan man göra det hemma.

Position: Sønnaholmen