Skip to main content

Landskapsbild: Öppet vatten med spridda öar
Väder: Molnighet 3/8, 7 m/s motvind nordostlig
Distans: 20 km
Medeldistans: 35,4 km
Total distans: 1275 km
Födointag frukost: Kolja med cocosmjölk
Födointag lunch: Kaffe och mackor
Födointag middag: Kolja och 2 potatisar
Hälsa/Känslor: Grymt skönt med halv vilodag. Nybadad!

Vaknar tidigt och ser ingen anledning till att ligga och dra mig. Knotten driver mig halvt till vansinne medans utrustningen packas. Föredrar att tälta på klippa varvid man slipper fästingar och knott. Gäller bara att ha en skön madrass. Paddlar 5 minuter då en havsörn lyfter och seglar iväg. Ser havsörn nästan varje dag nu. Kommer sedan in i ett grunt område med massor av tångbevuxna grynnor. Till min häpnad står det en stor hjort ute på en grynna mitt i havet. Han ser klart malplacerad ut. När tidvattnet stiger blir det simma av för hans del. Antagligen var även han trött på knotten. Efter att jag paddlat förbi lägger han sig ner i tången. Hela förmiddagen är det stiltje, man ser tydligt havsbotten och det känns nästan som när man dyker. Blåsan trycker på och en grynna ligger lägligt till. Kliver upp på den och på andra sidan vänder sig tre sälar om och tittar på mig. Blickstilla står jag och försöker sakta få fram kameran. Men de slinker snabbt ner i det kristallklara vattnet. Igår slog jag faktiskt mitt pinkrekord. Vattenflaskan som numera är pinkflaska rymmer 750 ml. Jag brukar fylla runt 4-500 ml. Igår blev det 650 ml. Desto längre man håller sig desto skönare är det att pinka. Eller som min vän Måns uttryckte sig: ”Den som påstår att rulla runt i sänghalmen är det skönaste som finns har aldrig varit riktigt skitnödig.” Det blåser upp till motvind och jag avbryter paddlingen. Dessutom behöver jag ladda mina batterier och då passar gassande sol och motvind perfekt. Vattnet är på upphällningen och en bondgård ligger nära. Bäst och kolla att det är ok att slå upp tältet här också då bondgården ligger relativt nära. Överraskar en äldre dam och hennes lilla lamm som hon berättar att fåret stötte bort och hon har fött upp på flaska. Har läst om det och vet hur mycket jobb som ligger bakom. Ungefär som att ta hand om en nyfödd, vilket det ju också är. Tälta går alldeles utmärkt, vatten finns hela kranen full av och kaffe, mackor och massa olika pålägg kommer fram på bordet. Vi pratar om gamla tider och hon berättar att vi befinner oss i hennes barndomshem där hon växte upp med alla sina syskon. De var 10 i klassen och mat beställde man som sedan kom med postbåten. Nu är alla utflyttade och bara sommargäster samt stor gästhamn är byggd. Det finns dock en man som fortfarande är bofast på ön. De har så fina namn i Norge. Åshild heter hon. Gillade även pojkens namn jag träffade häromdagen. Sindre. Pigg av fem koppar kaffe återvände jag till kajaken och ordnade nattläger. Sedan i det 14 gradiga vattnet för tvagning.

Tankar om livet:
 Vi väljer själva vad vår minnesbank ska innehålla. Det rensas, stuvas om och formateras relativt ofta i mitt huvud. Vi kan göra aktiva begrundande val eller bara låta nyckfullheten och slumpen avgöra. Kom till den insikten när jag i 20-års åldern noterade att en väldigt stor del av min minnesbank innehöll mycket onödig skräpinformation. T ex hade jag memorerat stora labyrinter i olika dataspel. Det var då jag ville att filmer skulle baseras på verkliga historier och jag bytte ut all skönlitteratur mot faktaböcker. Numera har jag återvänt till att köra både och för det finns mer i livet än reell fakta. Men det är helt klart värt att begrunda och aktivt välja att det är det här jag vill att min hjärna ska innehålla. Varför inte använda den värdefulla tid vi fått till att antingen lära oss verkliga ting eller skapa nya och vackra ting.

Miljötips: Saltvatten har undergörande egenskaper och ersätter både acnemedel och hårgele. Man tar bara färskvatten och tillsätter salt. Tvätta sedan ansiktet med saltvatten och du ska se att det funkar mycket bättre än de dyra acnemedlen jag i min ungdom inte tyckte fungerade. Vad händer när vi åker på solssemester till Medelhavet? Huden blir så mycket finare och bättre. Saltvatten fungerar också utmärkt som hårgelé. Dock utan att irritera hårbotten som geléerna gör. Har sett att de börjat sälja saltvatten på flaska till just håret. Men det är ju heldumt att betala pengar för vatten och salt. Dessutom blir det ju transporter och onödig tillverkning.

Position: Værøya