Skip to main content

Landskapsbild: Befinner mig på en härlig obebodd ö med mycket trut, måsar och får.
Väder: Molnighet 4/8, 7 m/s medvind nordvästlig
Distans: 0 km
Medeldistans: 36 km
Total distans: 1152 km
Födointag frukost: Inget
Födointag lunch: Ris och tonfisk samt 1 hel chokladkaka
Födointag middag: Massor med skålsnäckor, sista riset och 1 hel chokladkaka
Hälsa/Känslor: Laddar alla batterier idag inklusive mina egna. Skönt att bara vila, meditera och ta det lugnt. Bara jag och fåren.

Första födelsedagen någonsin som jag tillbringat i total ensamhet. Det har dock varit en dag med mycket sömn och vila. Ölen klarade jag inte av att spara utan den rök inatt innan läggdags. Den stod där och retades och teoretiskt sätt var det ju redan min födelsedag eftersom det var efter midnatt. Paketet hade jag i alla fall sparat till idag och jag slet upp det i min iver. Det var en kartong med choklad; apelsinkrokant. Jag åt upp en hel på mindre än en minut. Tack familjen, tror ni känner mig! Nu kanske jag kommer stå still i vikt en vecka eller två. Har tagit bort plåstren på foten idag och det ser ut att ha läkt fint. Har sovit, mediterat och samlat skålsnäckor. De är helt klart mest mat för ansträngningen och smakar riktigt gott. Speciellt om man steker dem i smör och har på citron. Det krävs en viss teknik och man måste vara snabb med kniven. Misslyckas man suger de sig fast så hårt att man får lämna den och finna en ny. Har inte kännt mig ensam alls idag utan bara njutit av dagen. Säkert tack vare alla fina gratulationer jag fått skickat till mig. Har även pratat med fru och dotter som just nu befinner sig på all inclusive hotel i Turkiet tillsammans med en av hennes bästa vänner och hennes dotter. De lider också av solbränna. 39 grader i skuggan! Äldsta grabben är hemma och har hela huset för sig själv. Hoppas det står kvar.

Tankar om livet: Det finns två olika energier i kroppen. Den fysiska och den psykiska. Det är lika viktigt att träna båda dessa. Extra viktigt är det att träna den psykiska energin när man är sjuk eller har andra motgångar eftersom den psykiska energin då går åt snabbare. I västvärlden är vi dåliga på att träna och underhålla vår psykiska energi utan tror ofta att den är outtömlig. Vi har inte ens ett namn för den. I Kina heter den psykiska energin Qi och översätts ungefär till livsvilja, livskraft, själakraft. Den är aldrig konstant utan ökar och minskar hela tiden beroende på hur mycket vi nyttjar av den och fyller på. I västvärlden används ofta droger och alkohol som substitut för avsaknad av livskraft. Det fungerar ett tag men det är som att ta ett lån på banken som senare måste betalas tillbaka med skyhög ränta. Att låna ännu mer då leder ofta till katastrofala följder. Många använder också TV:n för att slappna av och fylla på livskraft, men det är ett ganska ineffektivt tillvägagångssätt. Qi eller livskraft är som konditionen och måste tränas regelbundet om man vill hålla sig på en nivå som är behaglig. Löpning, vandring, paddling eller alla andra former av monoton träning är ett utmärkt sätt att fylla på både den fysiska och psykiska kraften. Man kommer in i ett meditativt tillstånd efter att alla tankar slutat cirkulera i huvudet. För mig brukar det ta 2-4 timmar innan jag kommer in i det. Inom löpningen brukar man benämna det runners flow, men det funkar med all slags fysisk monoton ansträngning. En av mina personliga favoriter är vedklyvning och vedstapling. Vill man praktisera den mest effektiva formen av att fylla på livskraft bör man träna meditation, mindfullness eller den 3000-åriga Qigongen. Qigong betyder läran om livskraften. Besök gärna min hemsida om Qigong på www.qigongpasset.se för att läsa mer. Qigong kan även praktiseras sittandes eller liggandes och är utmärkt när man är sjuk eller gammal.

Miljötips: Ta tåget eller bussen när så är möjligt. Att ta bilen är faktiskt något av det farligaste vi gör och vi befinner oss i livsfara varje gång vi får ett möte. Även om vi själva kör extremt säkert och laglydigt så skyddar det oss knappast från andra trafikanter. När jag och min familj körde hem från ett släktbesök mötte vi en bil som kom körandes på vår väghalva helt utan anledning. Det var efter en kurva så det fanns ingen möjlighet till att stanna. Han måste ju se oss och återvända till sin väghalva, men när det bara återstod 10 meter från frontalkrock valde jag att köra av vägen. Underredet skrapades sönder men vi klarade oss utan personliga skador. Sen dess har jag alltid känt obehag inför bilåkandet och vet hur lite det behövs innan katastrofen är ett faktum. Då är kollektivtrafik och tåg mycket säkrare och miljövänligare. Undvik inrikesflyg där jag inte riktigt förstår tidsvinsten. Man måste ju vara där så mycket tidigare och sedan vänta på sitt bagage. Tåg går centralt från stad till stad medan flygplatserna befinner sig några mil bort från städerna vilket innebär att man igen måste transportera sig.

Position: Værøya