Landskapsbild: En massa småöar och trånga passager med hus som står vid vattnet på stenpelare
Väder: Molnighet 6/8, 2 m/s sidvind nordvästlig
Distans: 37 km
Medeldistans: 36,7 km
Total distans: 1102 km
Födointag frukost: 1 hård macka, 5 koppar espresso
Födointag lunch: 3 hårda mackor och 1/2 halv burk hemlagad plommonsylt
Födointag middag: 2 korvar och 3 potatis och 1 liten burk majs samt 1 kopp kaffe
Hälsa/Känslor: Känns konstigt och lite vemodigt att vara ensam igen.

Vaknade 08.20 och ringde bussinformationen. De berättade att bussen gick om 40 minuter. Eftersom busshållplatsen låg 30 minuter bort blev det ett hastigt avsked. Bara på med kläderna och kramas. Vemodigt såg jag på när han raskt skyndade bort. Hoppade in i Måns tält och började brygga espresso. Fem koppar blev det på rak arm. Sedan plockade jag upp hela min packning och började sortera bort saker jag inte anser att jag behöver. Nu vet jag ju bättre vad som används och går åt och jag hade tagit i överkant på mycket. Tror jag lämnade kvar en 7-8 kilo. Skönt, nu blir kajaken lite lättare. Det sista Måns ropade när han stack var att jag kunde ta vad jag ville ha om jag behövde något. Eftersom jag fått en burk Neskaffe och lämnade kristallglaset lånade jag hans vikbara mugg. Och på grund av det extra kaffekokandet tog jag även hans gas. Hans uppladdningsbara batteri lånade jag också för mitt reservbatteri blev ju vattenfylld. Hoppas han tycker det var ok, men tror han är nöjd över att låna min gamla kajak hela sommaren. Sedan kom helt apropå en dagisklass och fröken ner till mig. Ungarna hade såklart tusen frågor och likaså fröken. Hon fick sedan hjälpa mig bära ner kajaken till vattnet. Måns hade tagit med en svensk flagga så nu ser kajaken ut som ett riktigt fartyg. Träffade även två holländare som skrev fiskeartiklar så nu kommer jag nog med i en holländsk fisketidning också. Har sedan paddlat hela dagen och ligger nu i tältet medans det spöregnar ute. Måste dock ut och kolla kajaken för nu är tidvattnet snart som högst. Ibland är man blöt och ibland är man torr. Tidvattnet är riktigt jobbigt och snabbt går det.

Tankar om livet: Var inte en iakttagare utan någon som aktivt utför olika handlingar istället. Livet är för kort för att bara iaktta. Man brukar prata om att mänskligheten är uppdelad i doers och watchers. Vissa utför saker och vissa tittar bara på när det är andra som utför saker. Fundera på vilken kategori du tillhör och sedan på vilken kategori du vill tillhöra.

Miljötips: Upptäck och lär dig sparsam körning. Jag brukar föreställa mig att jag har ett ägg under gaspedalen. Instrumentpanelen visar ju ofta förbrukningen och det är roligt att få den så låg som möjligt genom att testa sig fram. Hoppa över växlar och planera körningen så man undviker onödiga inbromsningar. Köp miljöbil eller bilar med låg förbrukning. Eftersom vi bor på landet har vi två bilar varav en är miljöbilsklassad. Förbrukningen ligger på 0,43 respektive 0,47 liter milen. Jag försöker övertala frugan om att vi bara behöver en bil men har hitintills förlorat den argumentationen, men fortsätter lobba för det. Den ena bilen visar att det går att köra 1080 km när den är fulltankad och räkneverket nollställt. Det häftiga är att när jag kört 10 mil får jag ibland upp beräknad distans kvar till 1140 km. Det känns bra! Lufttrycken i däcken gör stor skillnad på förbrukningen. Det märks tydligt om man till exempel cyklar med för lågt lufttryck. Se till att de ligger på den övre gränsen.

Position: Karihola, Kristiansund