Skip to main content

Landskapsbild: Utomskärspaddling med höga klippor och knappt nånstans att kliva iland
Väder: Molnighet 8/8, växlande vindar, först motvind, sedan sidvind och till slut medvind
Distans: 73 km
Medeldistans: 38,8 km
Total distans: 931 km
Födointag frukost: Rester av gårdagens middag
Födointag lunch: 2 leverpastejsmackor och 1 paprika
Födointag middag: 20 skålsnäckor och en bit choklad
Hälsa/Känslor: Riktigt trött men nöjd med dagens distans

Blev i morse biten av Sveriges och antagligen även Norges farligaste djur. Fästingen! Som tur bara en liten nymf och de bär inte på några sjukdomar eftersom det är första gången av 3 som de suger blod. De kan bli 10 år gamla om de inte får i sig något blod. Så nu vet vi att även Norge har fästingar, men de borde avta nu. Vid lunch hittade jag ett ypperligt ställe för skålsnäckor och plockade en påse till middagen. Man måste vara snabb med kiven för att få loss dem. Annars suger de sig fast så hårt att det är omöjligt att få loss dem. Har idag paddlat förbi det beryktade Statt där otaliga båtar förlist. Likt en lång arm med en knuten näve sträcker sig Statt ut från fastlandet. Sjön är så besvärlig att sjöräddningen ledsagar de båtar som önskar det. Man har länge pratat om att spränga en tunnel genom Statt till en kostnad på 1 miljard. Mycket riktigt var det som en kokande kittel med vågor från alla håll. Det gäller att inte gå för nära land och bli utsatt för reflektionsvågorna. Först hade jag motvind, sedan sidvind och till slut medvind mycket tack vare kursändringarna. Ingenstans att gå iland heller utan det blev 10 timmar i kajaken utan uppehåll. Fick hålla igen på kissblåsan tills Stattlandet var passerat. Eftersom jag ville komma inomskärs fick jag paddla till halv 1 på natten. Inga problem för det är ljust ute dygnet runt nu.

Tankar om livet: Om man vill förverkliga sig själv och sina drömmar måste man ta avstånd och motarbeta Jantelagen, den som säger att vi inte är någonting och inte har något att förtälja eller lära ut. Att vi inte ska tro på att vi kan uträtta extraordinära saker eller kall. Säg därför nej till Jante.

Miljötips: en härlig meditativ sysselsättning är det att ta ner träd, kvista, kapa, klyva och slutligen stapla ved så man har tillräckligt så det räcker för att värma upp huset en hel vinter. Fäller man träden i den smällkalla vintern innehåller de knappt någon fukt och går bra att elda till hösten. Förbränning av ved ingår i det naturliga kretsloppet för koldioxid som är den största bidragande gasen till växthuseffekten som jag idag hoppas ingen längre tvivlar på då hela Arktis håller på att smälta bort.

Position: Sandsøya