Skip to main content

Landskapsbild: Smala fjordar med mycket växtlighet
Väder: Molnighet 7/8, 6 m/s sydvästlig
Distans: 52 km
Medeldistans: 36,6 km
Total distans: 732 km
Födointag frukost: Rester från gårdagens middag
Födointag lunch: 1 apelsin och 1 morot
Födointag middag: 1 sej och 10 skålsnäckor smaksatt med citronpeppar, farinsocker, 1 öl och choklad
Hälsa/Känslor: Riktigt bra, grymt trött i magmusklerna. Händerna känns lite bättre.

Börjar tydligen vända på dygnet. Vaknade inte förrän 10.30 och på vattnet först 11.30. Imorrn har jag ställt klockan på ringning vid 7. När jag skulle packa kajaken satte jag ner handen 20 cm från en fin huggorm. Men lite beskedligt masade den sig bara iväg. För ett par år sedan hade jag huggorm på tomten och lyfte då upp den för att lägga i en burk och forsla iväg den till skogen. Jag tog den lite för långt bak så den lyckades vrida huvudet och sätta tänderna i tummen. Min far var vänlig och körde mig till akuten, men först sedan vi stannat på vägen och släppt ut ormen i skogen. Ett par timmar senare hamnade jag i anafylaktisk chock och fick fruktansvärda smärtor i hela överkroppen. De fick till och med överskrida maxdosen på morfin för att jag skulle sluta skrika. 5 dagar fick jag tillbringa på sjukhuset innan mina värden var så pass återställda att jag fick åka hem. Så nästa gång jag ska förflytta en huggorm kommer jag som extra säkerhetsåtgärd använda handskar. Idag började måsarna föra ett himla liv och jag fick nu se min första havsörn i Norge. Örnen fick fly måsarna. Glömde nämna igår att det finns massor utav strandskator och även mycket gäss. Fick idag också uppleva rejäl ström, lyckligtvis i min riktning. Det gäller att pricka in tidvattnet rätt.

Tankar om livet: Döda perfektionisten inom dig. Sluta agera på inbillade krav som man tror att omgivningen och samhället ställer på en själv. Alla har brister, olater och svagheter men så länge fördelarna överväger gör det inget. Ingen är perfekt. Inte ens kungen.

Miljötips: Alla ormar, ödlor, salamandrar och groddjur är i Sverige fridlysta. De är de arter som först dör ut när ett område bli förorenat eftersom de absorberar föroreningar genom huden. Om man tar med sig grodyngel hem så släpp alltid tillbaka dem där du tog dem. Även om ormar kan tyckas läskiga så är de undflyende och biter bara i direkt självförsvar, så snälla döda inte ormar när de tar sig in på tomten. Forsla istället iväg dem ett par kilometer. Värna om våra fridlysta djur för de är ju inte fridlysta utan anledning.

Position: Mjøsundet