Skip to main content

Landskapsbild: Sett så många vackra hus idag. Haugesund liknar Norges Venedig
Väder: Molnighet 0/8, medvind 3 m/s nordvästlig
Distans: 63 km
Medeldistans: 35 km
Total distans: 560 km
Födointag frukost: 1 macka med ost
Födointag lunch: 15 skålsnäckor och 1 sej
Födointag middag: Chips, nötblandning, 3 glas Cava Frexinet, 1 Stella Artois, 1 whisky, 2 portioner pasta med tonfisk, 2 burkar tuborg, ris och kyckling med fetaostsallad, kaffe och godis
Hälsa/Känslor: Så extremt mätt! Nyduschad, nya kläder, nerbäddad i gästsäng inomhus, berusad!

Hade satt alarmet på kl 5. Steg upp och var i kajaken kl 6. Paddlade igenom Kvitsøy vilket var mycket vackert. Sedan en öppen passage på 4 timmar. Kom in i en långsträckt passage med mycket vackra hus på båda sidor. Steg iland för lunch på en klippstrand. Märkte att det fanns folk i huset längre upp på ön. Gick då upp och frågade efter vatten. En underlig ensam kuf svarade att inte har jag nåt vatten till dig inte. Vinkade därför adjö och fortsatte. Kom vid 18-tiden in i Haugesund. En otroligt vacker plats. Träffade trevliga fiskande norrmän som lovade mig öl bara de haft nån. Fortsatte in längs promenadstråket där den ena segelbåten efter den andra visade på överdådig lyx. Kom fram till en engelsk 42-fotare segelbåt och vi började samtala. De hade seglat över från skottland och satt nu och festade. De undrade om jag inte skulle komma ombord och dricka Cava. Sagt och gjort så hoppade jag ombord. De proppade mig full med chips och nötblandning samt 3 glas Frexinet, whisky och öl. Dessutom lagade de till pasta och tonfisk enkom åt mig. Sen plockade de ihop en färdpåse åt mig innehållandes 1 flaska whisky, 6 frystorkade soppor, 1 chokladkaka, 2 burkar tonfisk och hör och häpna, 1 påse sötlakrits. Killen som hade lakritsen sa att han aldrig köpte lakrits men att han av någon förunderlig anledning gjort det nu. Han frågade vad jag allra helst önskade och jag svarade lakrits och choklad. Killen sprang under däck och kom upp med just det. Kapten frågade vad jag skulle dricka whiskyn i och jag svarade att det fick nog bli i mitt kokkärl. Det gick verkligen inte för sig så han hämtade ett handgjort kristallglas speciellt från Edinburgh som inte längre tillverkas. Detta whiskyglas blir numera mitt whiskyglas for life.
Lite småpackad och proppmätt begav jag mig ut på den beryktade passagen Sletta. Eftersom jag direkt höll på att pinka på mig av allt alkohol och kaffe sökte jag nödhamn. Då dyker långfärdspaddlaren Sigbjørn upp och undrar vad jag pysslar med. Han erbjuder natthamn hemma hos sig om jag kan tänka mig att paddla tillbaka 1 km. Väl där bär vi upp kajakerna till hans hus och jag får hoppa in i duschen. Hans förtjusande fru LivÅse lagar ännu en middag åt oss som jag med möda pressar ner tillsammans med godis och 2 öl. Mina 2 veckor skitiga kläder ligger nu i tvättmaskinen och vi har kommit överens om att ses vid frukost kl 8. Givetvis har vi pratat paddling och diskuterat nordnorge. Ska bli helt fantastisk att krypa ner i nybäddad säng. Vilken dag!

Tankar om livet: Beakta på hur du reagerar på saker och ting. Om du till exempel blir utskälld av en någon för att du gick över gatan på sidan om övergångsstället så väljer du själv hur du ska reagera på detta. En del blir sura hela dagen och en del låter ilskan passera genom kroppen på 5 minuter, en del blir aggressiva tillbaka och en del tycker synd om personen som skäller. En del kan till och med bara iaktta och uppleva händelsen som något intressant helt utan obehagliga stimuli. Du väljer själv din reaktion!

Miljötips: Triklosan, vad är det? Jo, det är ett väldigt giftigt miljögift som är bakteriedödande. Mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Var finner man det? Jo, vissa kända tandkrämstillverkare stoppar det i tandkrämen. Extra allvarligt när tandläkarna numera rekommenderar att man inte ska skölja ur munnen utan låta tandkrämen vara kvar i munnen när man borstar tänderna. Om tandkrämen innehåller Triklosan står det i innehållsförteckningen. Läs därför denna när du köper tandkräm. Används även i tvål och deodoranter.

Position: Søravik