Skip to main content

Landskapsbild: Låga långsmala klippor
Väder: Molnighet 6/8, motvind 8-10 m/s nordvästlig
Distans: 28 km
Medeldistans: 35,5km
Total distans: 497 km
Födointag frukost: 10 skålsnäckor
Födointag lunch: 1 bit bröd samt kaffe och snus
Födointag middag: 1 bleka, 10 skålsnäckor, 1 halv påse frystorkat tomatsoppa, 2 mackor med ost
Hälsa/Känslor: Extremt slutkörd efter 11 timmars paddling i motvind, men aldrig mått bättre.

Kämpat järnet i grym motvind hela dagen. Snitthastighet på 2,8 km/h. Tror det blir vilodag imorrn eftersom det ska bli samma väder då också. Känner att kroppen längtar efter vilodag. Fota och fiska får det nog bli. Nu ligger jag i perfekt natthamn med lä från alla håll och dessutom plant gräsunderlag. Klockan är strax tolv och det är fortfarande ljust ute. Förbereder ett skrovmål för jag har knappt ätit på hela dagen. Vid lunch idag gick jag upp och frågade efter vatten hos en sommarstuga där systrarna Randi och Evemargrethe och deras män Jarlinge och Einar satt och fikade. Vi hade riktigt trevligt och de bjöd på kaffe och snus. De var bara ute över dan och hade inget mer att bjuda på men de lyckades skrapa ihop en halv brödlimpa, 1 halv ost och 2 frystorkade tomatsoppor. Det visade sig dessutom att den ena mannen snusade och när han hörde att jag varit utan snus i 14 dar så försvann han ett tag. Visade sig senare att han sprungit iväg till kiosken och inhandlat 2 dosor General lössnus åt mig. Prisa Gud. Gubben har fått sin prilla! Men dock inte så stolt över denna svaghet.
Min andra svaghet förutom glömska är mitt starka begär efter nikotin. När jag var 17 år gick jag på den fatala niten att börja med nikotin. Jag har kännt mig korkad, idiotisk, lurad och blåst. Två gånger har jag slutat. En gång höll jag upp i 1 år och andra gången hela 4 år. Men ett gift lika beroendeframkallande som heroin är inte det lättaste att bli av med. Hade jag aldrig börjat hade jag idag haft råd med ett eget flygplan. En fyrsitsig Piper PA-28 Cherokee med ställbar propelleraxel som kostar ungefär 500 000 kr begagnad. Inte så miljövänlig, men propellerplan är miljövänligare än jetplan. Men dum som man är har man gett de pengarna till tobaksindustrin. Hur som helst är det i alla fall total lycka och eufori i tältet nu. Visste inte att man kunde paddla så hårt på kaffe och snus.
Nu befinner jag mig på ögruppen Kvitsøy känd för sin fina arkipelag bestående av 167 små öar och kryllandes av tyska fisketurister. Jag drog en fin bleka till grytan också. Dags att ta fram tyskan: Haben Sie un bier bitte? Nu är jag mätt. Så mätt att jag inte ens ägnar 10 minuter åt att leta smulor. Kanske ändå de största…

Tankar om livet: I dagens trevliga samtal pratade vi om hur rysligt fort livet går och hur viktigt det är att man förverkligar sina drömmar och inte bara bär dem inombords hela livet. Imorgon kan det vara försent. Einar hade en bekant som pratat om att korsa Grönland på skidor i 25 år! För 3 veckor sedan 55 år fyllda startade han. Grattis och lyckönskningar. Tänk att sitta där på ålderns höst och ångra sig.

Miljötips: Solceller och ledlampor är magiska uppfinningar. Tänk att all min energi jag använder härute kommer från solen. Jag kan använda min telefon precis hur mycket jag vill och dessutom ladda kamerans batterier. Ledlampor finns idag till alla socklar. Jag bytte i badrummet och gick från 120 Watt ner till 9 Watt. Byt lampor nu!

Position: Ugløya, Kvitsøy