Skip to main content

Landskapsbild: Branta klippor
Väder: Molnighet 8/8, medvind 4-6 m/s västlig
Distans: 52 km
Medeldistans: 35,5 km
Total distans: 391 km
Födointag frukost: 2 päron
Födointag lunch: 1 banan och en bit bröd
Födointag middag: 1 päron, 1 potatis, 1 morot och lite harsyra.
Hälsa/Känslor: Ensam, trött, hungrig och fuktig.

Somnade tidigt och vaknade sent. Nu är frukten nästan slut, den andra maten jag fick vågar jag inte röra utan sparar den som nödproviant. Ingen fisk idag, men tänkte det var lugnt eftersom jag kunde samla skålsnäckor. Det är nu helt omöjligt att kliva iland längs med kusten och jag har blivit tvungen att paddla in i en fjord. Här inne finns inte en enda snäcka. Antagligen för mycket sötvatten. Därför fick det bli källvatten med en skivad potatis och morot till middag kryddad med lite harsyra. Smakar underbart. Moroten sätter verkligen smak till vattnet. Det är inte föränns man sätts på en sån här diet man verkligen inser vilken överdådig lyx vi lever i. Jag är oerhört tacksam för den middag jag nu förtär. Känner hur kroppen suger i sig varenda kalori och jag får en otrolig energikick. Smaklökarna är så extremt alerta och tar upp precis allt. Det ligger så mycket jobb bakom all denna mat som vi bara tar för given. Jag har själv fött upp både höns och kaniner för mat och vet hur mycket arbete det krävs innan köttet ligger på tallriken. Det sägs att svenskarna har den billigaste maten i världen i förhållande till hur mycket vi tjänar. Borde vi då inte också ha råd att köpa ekologiskt där man ger djuren en drägligare tillvaro och avstår från giftiga bekämpningsmedel.
Listafjorden bjöd på en riktigt tuff passage med 14 m/s pga ett lokalt ovädersmoln. Ett tag var jag rädd att jag skulle blåsa ut till havs, men vinden kom från sidan. När jag så paddlat i 2 timmar och hade 20 minuter kvar till skyddad vik kommer en fiskbåt åt mitt håll och undrar om tummen är upp. Japp, tummen är upp. Vilar upp mig i viken och när jag fortsätter är både vinden och ovädersmolnet borta. Sikten i vattnet har ökat markant nu, säkert 20 meter. Brännmaneter kryllar det av.

Tankar om livet: Visa dig gärna sårbar, känslosam och ödmjuk. Det är ett tecken på styrka och mod.

Miljötips: Kompost borde vara var mans och kvinnas egendom. Hur man kan slänga matrester i brännbart förundrar mig för jag har aldrig lyckats tända vare sig spagetti eller köttbullar. Bor man i lägenhet kan man ha en liten på balkongen. Idag kan man få både lukt och flugfria komposter. Om man anmäler till kommunen att man har kompost får man dessutom lägre sopavgift. Kanonbra jord att gödsla med får man också. Undvik dock köttben eftersom det tar så lång tid för dem att förmultna.

Position: Nordfjord