Skip to main content

Väder: Molnighet 1/8, nederbörd 0 mm, vind 8 m/s, temp 8 grader
Position: Lauvøya
Hälsa/känslor: Allt är helt perfekt och vi njuter i stora drag. Kvalitetstid med dottern där man kan ägna just henne obegränsat med uppmärksamhet är otroligt värdefull tid.

Vi började dagen med att plocka ihop en himla massa skålsnäckor. Havsörn har vi sett flera dagar nu och det är inte så konstigt då Steigen har världens största bestånd av dem. Efter frukost tog vi en långritt där vi vadade ut med hästarna i havet. Senare red vi upp för berget, men det blev för brant för Wilmas höjdrädsla och vi fick leda ner hästarna igen. Vi avslutade ritten med galopp över betesfälten och hästarna var rejält svettiga när vi släppte in dem i hagen.

Eftermiddagen ägnade vi åt att dyka ner efter musslor och vi fick ihop till en riktig festmåltid. Sikten i vattnet är helt fantastisk och det finns så mycket att se! Krabburen ligger i och vi hoppas på lite omväxling i kosten. Vattentemperaturen ligger på runt 8 grader och vi har Mares 8 mm våtdräkter på oss vilket gör det uthärdligt. Kallt bara i början när vattnet sipprar in.

På kvällen tog jag kajaken och stack ut och fiskade en timme. Wilma föreslog att hon skulle stanna i lägret och ha lite egentid. Vi har faktiskt spenderat varje minut tillsammans i en veckas tid och jag förstår henne. Fem torskar nappade nästan direkt inklusive ett dubbelnapp och jag återvände med den största. Wilma mötte upp vid stranden och vi filéade torsken tillsammans. Jag visade Wilma hur man håller upp filéerna mot solen för att kunna se om torken är angripen av mask och vi hittade hela fem maskar som vi avlägsnade. En otrevlig parasit som resulterar i tre veckors illamående om man råkar få i sig.

Tankar om livet: Alla skönhets och natur upplevelser kan upplevas genom intuitionen lika väl som genom fakta. Vissa människor fastnar i att uppleva och se hela världen enbart genom den fakta och kunskap som finns om det man upplever. Det är inte nödvändigt och förminskar samtidigt själva upplevelsen. Säg att man besöker en katedral eller en sanslöst vacker skogsglänta. Vem har störst behållning? Den som använder sin intuition och bara insuper atmosfären och samtidigt förnimmer alla känslor platsen ger och utstrålar, eller den som följer efter en guide lyssnandes på alla fakta från tidernas begynnelse fram till nutid om platsen?

Frisk i naturen: ”Vi är inaktiva 62 % av vår vakna tid visar en Norsk studie, i Australien finns siffror på 71 %. Redan nu kan forskarna se att tonåringars stillasittande kommer få konsekvenser för deras framtida hälsa.
Vi har en generation på oss. Tiden är inte på vår sida. Om vi inte ”räddar” den kommande generationen nu, så finns det långt färre kvar som kan vägleda unga människor ut i naturen och förstå dess värde.