Skip to main content

Väder: Molnighet 3/8, nederbörd 0 mm, vind 5 m/s, temp 10 grader
Position: Lauvøya
Hälsa/känslor: Vi båda mår hur bra som helst och har väldigt skoj tillsammans. Nu är vi dock väldigt trötta efter många aktiviteter på samma dag.

Yrvaken klev jag ur tältet för att tömma blåsan. Väldigt förvånad blev jag när Johannes Poignant stod och filmade det hela 30 meter bort. Jag visste att han skulle dyka upp idag, men det blev ändock en smärre chock. Johannes är här för att föreviga vårt äventyr genom att filma en 10 minuters dokumentärfilm. Han stannar drygt ett dygn och filmar det mesta. Wilma gillar honom och jag kan bara instämma. Han är en riktigt trevlig, lättsam och rolig kille. Lite rädd för hästar är han dock och det tänkte vi åtgärda genom att få upp honom i sadeln imorgon. Som vanligt började vi dagen med en ridtur på stranden och avslutade med snabb galopp längs med de gröna beteshagarna.

Johannes är även utbildad klätterinstruktör och då var vi bara tvungna att plocka fram klätterutrustningen och gav oss upp i ravinen mellan två toppar. Johannes gav Wilma en kort kurs i firning och sedan bar det utför sluttningen. Wilma klarade det galant och hade inga som helst problem med sin höjdrädsla.

Maten var slut (förutom mjöl som vi har massor, men lite tråkigt i längden) så vi tog kajakerna och stack ut och fiskade. Fem torskar fick vi upp, men tre lyckades sprattla av kajaken och ner i vattnet igen. Det räckte ändå till middag. Till kvällen tände vi en brasa vid stranden, lagade mat över öppen eld och kom inte i sängs förrän efter midnatt. När jag nu tänker på det så är det som så att vi nästan aldrig kommer till sängs förrän efter midnatt.

Johannes hade aldrig sett en Kelly Kettle förut varvid jag visade hur den fungerade. Det är en vattenkokare som man inte behöver annan bränsle än lite kvistar. Alltså en väldigt finurlig och framförallt miljövänlig friluftsutrustning eftersom man inte behöver ta med sig gas för vattenkokning.

Tankar om livet: Buddha var bara en vanlig människa som fann och kunde stanna i självmedveten närvaro (Nirvana). Han lärde också ut och berättade om sina insikter. Guru betyder helt enkelt lärare. Lärare är ett av hjälpmedlen för att lära sig självmedveten närvaro precis som meditation är en annan. Många var det som följde hans lära om självmedveten närvaro som de övade genom meditation för att slippa lidande. Allt lidande sitter i sinnet (tjattrande apan) och stillar man sinnet, så stillar man lidandet. Han förbjöd dock sina efterföljare att avbilda honom i någon form då han kände till människans svaghet för idoldyrkan och ikonisering. Människan följde hans påbud i 300 år… Jag undrar hur många Buddha statyer det finns idag och om de på något vis liknar honom?

Frisk i naturen: Utomhus i naturen blir vi mindre sjuka på grund av att luftburna
smittämnen får svårare att spridas. En annan orsak till färre infektioner är solens UVB- ljus som producerar D-vitamin i huden som i sin tur involveras i
processer som gör immunförsvaret starkare. Låga nivåer av vitamin D hör också ihop med fetma. Jag har verkligen märkt att detta stämmer då jag aldrig varit sjuk under mina äventyr och alltid gått ner i vikt