Skip to main content

Väder: Molnighet 6/8, nederbörd 15 mm, vind 16 m/s, temp 6 grader
Position: Lauvøya
Hälsa/känslor: Allting är på topp trots det blåsiga, kalla och regniga vädret, men vi har läst att det är ännu värre väder i norra Sverige.

Vinden bara tilltog under natten och det riste rejält i tälten. Eftersom jag var orolig för Bifrost tältet så låg jag vaken nästan hela natten och tittade ut genom Bergans tältet som vi har som sovtält. Wilma sov dock som en stock och märkte ingenting. Flera gånger gick jag ut för att justera Bifrosts tältlinor, men eftersom det är så stort blir det rejäla krafter som tar tag i det. Vid en rejäl vindby hörde jag skrammel från tältet och möttes till min förvåning av att Muurika pannan hängde i taket på tältet. Pannan hade fastnat i en krok i taket när tältet neg mot vinden.

Nattens eskapader resulterade i sen uppstigning och vi var båda sugna att komma upp på hästryggen. Båda hästarna ligger gärna ner i hagen och det är ett tecken på att de trivs. Inga insekter finns på ön som besvärar varken hästar eller oss själva. Att sen galoppera fram över ängar och sandstränder med vackra fjälltoppar runt omkring är en en smått surrealistisk och magisk upplevelse som hästarna nog uppskattar lika mycket som vi gör.
Vi red så över till Norra delen av ön och mötte upp Emma Larsson & Emma Mattson som tagit sig hit för att skriva reportage om äventyret. Under några timmar hann vi med både paddling, SUP och visa upp den underbara ön samt berätta om våra upplevelser hitintills. Tror att de förstod precis hur underbart vi har det! När de lämnat ön kröp vi in i tältet för en eftermiddagslur och vaknade igen vid niotiden. Tiden har faktiskt ingen betydelse här då det är sol dygnets alla timmar. Vi begav oss ut för att samla ihop till middagsmålet och vi samlade rejält med skålsnäckor som jag åt så mycket av när jag paddlade Norska kusten. De smakade alldeles utsökt!

Tankar om livet: Med självmedveten närvaro är man medveten om sina tankar, känslor och allt som försiggår och som finns omkring sig i form av natur och andra livsformer. När man befinner i detta tillstånd styr man själv både sina tankar och känslor. Detta tillstånd är Nirvana, svårt att upprätthålla och befinna sig i längre stunder men med hjälp av meditation kan man stanna längre och längre där. De flesta har upplevt det om än flyktigt. När Världen helt plötsligt stannar upp och man är totalt medveten om allt som händer och sker. Man ser skönheten i skapelsen och kan uppleva den och nästan ta på den…

Frisk i naturen: Friluftsfrämjandets I Ur och Skur koncept för förskolor är ett föredöme för utomhuspedagogik! Förskoleverksamhet utomhus ger färre infektioner, bättre motorik, ökad koncentrationsförmåga och en djupt rotad känsla för vår miljö. Ytterligare en bonuseffekt är friskare pedagoger, vilket innebär färre vikarier och bättre kontinuitet i verksamheten. Många andra förskolor tar efter konceptet och Friluftsfrämjandets koncept fungerar därmed även som en ledstjärna som visar vägen. Jag hoppas det kommer ett liknande koncept för skolor, för behovet är skriande om vi ser till de ungas psykiska hälsa!