Skip to main content

Väder: Molnighet 7/8, nederbörd 10 mm, vind 9 m/s, temp 6 grader
Position: Lauvøya
Hälsa/känslor: Vi längtar efter det varma vädret som mötte oss när vi först kom hit.

Jag gick upp tidigt för att kunna plocka musslor till frukost. Trots ebb så finns de nu på en halvmeter djup och man får vada ut. Efter frukost så byggde vi en träställning för att ha en plats att knyta fast hästarna när vi gör iordning dem. Sedan red vi ut på tur och utforskade en ny strand och givetvis en massa galopperande över ängarna. Jag upplevde för första gången något som kallas korsgalopp vilket blev mycket skumpigt. Wilma som är en mycket bättre ryttare än jag själv, fungerar faktiskt som en lärare och det är en fantastisk känsla när det blir omvänd situation.

Eftersom det ska blåsa upp rejält inatt har vi ägnat mycket tid av dagen att stormsäkra både lägret, hästhagen, StandUpPaddle brädorna samt kajakerna.
Inatt blir det till att ställa klockan och ta en tur för att se att allt ser ut som det ska. Primus Bifrost tältet är rejält stort och tar mycket vind och jag vet inte hur hon kommer tackla det.

Tankar om livet: Qi har inte någon direkt översättning i den västerländska världen men betyder livskraft, själslig kraft eller psyke. Den kan liknas med kondition eftersom man konstant måste underhålla och träna den och den fluktuerar snabbt. Buddismen menar med reinkarnation att alla livsformer är livskraft som antagit en viss form. När livskraften lämnat formen förmultnar den och livskraften återgår för att uppstå i någon annan livsform. Allting i världen bildar kretslopp och varför skulle inte livskraft ingå i ett naturligt kretslopp. Alla kan se att en död person saknar livskraft och alla kan förstå att det är något som finns i en levande livsform. Det är helt enkelt livskraft i avsaknad av ett riktigt ord.

Frisk i naturen: Psykisk ohälsa blir allt vanligare och kryper längre ner i åldrarna och har nått både hög och mellanstadiet i skolan. Rapporter visar att så många som 20-50 procent upplever att de mår psykiskt dåligt. Det moderna livet fungerar inte i samklang med våra behov All den tid vi spenderar inomhus, vilket ger avsaknad av natur är nog den största bidragande orsaken. Skolan har här ett enormt ansvar som de inte lever upp till. All forskning visar att utomhuspedagogik är bättre både för inlärning, resultat och hälsa! Ändå sker nästan all undervisning inomhus sittandes i stolar, nästan bara lyssnande eller läsande… Jag är övertygad om att Wilma lär sig mer här under dessa 30 dagar än under ett helt skolår.