Skip to main content

Väder: Molnighet 6/8, nederbörd 4 mm, vind 9 m/s, temp 12 grader
Position: Lauvøya
Hälsa/känslor: Vemod, längtan och avsked präglar dagen.

Vi sov länge idag då det regnade till klockan fyra. När så solen tittade fram lockades vi ut från tältet och nu var det dags att packa ihop hela lägret utom vårt Bergans Helium tält där vi ska sova sista natten. Bättre och rymligare tält har jag aldrig sovit i. Faktiskt aldrig sovit i ett tremannatält eller större förut och det är riktigt lyxigt. Primus Bifrost sexmanna som vi haft som förråds och matlagningstält med full ståhöjd känns gigantiskt. Jag brukade sova i ett litet enmannatält och då hade jag oftast min schäfertik Daxa med i tältet. Kan få lite problem att få Wilma att vilja gå ner i tältstorlek efter den här ribban. En ridtur hann vi såklart med och vi har idag tagit adjö av denna bedårande vackra ö i lika vackra Steigen.

Sent blev vi klara med all packning, men det blev en omgång Yatzy innan sovdags. Ställningen nu är 16-16 och avgörandet sker imorgon.

Tankar om livet: Meditation är endast en teknik för att bli självmedvetet närvarande i nuet och det finns många olika meditationstekniker. Själv tillämpar jag fem olika meditationstekniker eftersom de lämpar sig olika i samband med olika situationer. Den som ständigt identifierar sig och lever med den tjattrande apan och som enbart hoppar från en aktivitet till nästa är fångad i tankarna och lever inte fullt ut. Din riktiga identitet finns bakom dina tankar i det stilla metvetandet och tror man att man är sina tankar kan man varken styra dem utan lever blint efter reaktioner som baseras på tankarna. Egentligen väldigt enkelt när man väl kommer på att tankarna är sekundära och man behöver inte agera på dem.

Frisk i naturen: Befolkningen blir allt äldre. Den psykiska hälsan försämras och livsstilssjukdomarna belastar sjukvård och samhälle allt mer. Det går heller inte att bortse från att mental ohälsa och den kroppsliga (somatiska) ohälsa ofta är intimt förknippade med varandra. Urpo Kiiskinen har granskat kostnader av bristande motion i Finland år 2008 och han säger att det motsvarar ca 2.5% av hälsovårdens totala kostnader, dvs. 200-250 miljoner euro. Norska beräkningar visar att om 10 000 människor går 10-15 minuter extra varje dag, kommer det innebära en välfärdsvinst på 250 miljoner NOK årligen.