Skip to main content

Väder: Molnighet 5/8, nederbörd 0 mm, vind 4 m/s, temp 11 grader
Position: Lauvøya
Hälsa/känslor: Nu börjar det kännas att äventyret närmar sig sitt slut och att vi inte kommer vara här för evigt.

Hälleflundran tog slut igår och nu var vi riktigt sugna på något annat än bröd. Valet föll på att fridyka efter musslor som det finns hur mycket som helst av 3-6 meter ner i vattnet. Så vackert med otrolig sikt, anemoner, sjöborrar och sjöstjärnor spridda över havsbotten. Vi kokade två omgångar musslor och njöt till fullo. En gammal skröna är att man inte ska äta de musslor som inte öppnar sig men det stämmer faktiskt inte. Man har bara kokat dem för kort tid eller så håller helt enkelt deras muskel fortfarande ihop skalen.

Mätta och med nya krafter paddlade vi ut och fiskade. Nu finns det hur mycket sej så havet nästan kokar och det är bara att slänga i fiskeriggen så är det napp. Vi tog upp tre stora sejar och släppte tillbaka tre små vi fångat tidigare. En av dem var död och låg upp och ner på vattenytan. Strax därpå glider två havsörnar in och den ena kommer ner nära oss och griper sejen i klorna och flyger tillbaks till vår ö Lauvøya där den har sin boplats.

Midnatt närmade sig snabbt och vi tog en härlig ridtur på de kalkvita havsbotten som ligger öppen vi ebb. Wilma byggde ett hinder av drivved och hoppade med Stulka. Breyting var inte lika begeistrad och gick istället fram och rev hindret när hon fick möjlighet. Efter en fullspäckad dag så somnar Wilma ifrån mig som vanligt och jag ligger här och lyssnar på allt fågelljud och vinden som prasslar lätt i tältduken.

Tankar om livet: Nu har vi ätit Hälleflundra så det står ut ur öronen. Kilopriset är nästan 1000 kr. De andra fiskarterna och musslorna är inte heller så billiga. Vi har det så fantastiskt bra här och spenderar inte en krona under tiden. Visst kostar friluftsutrustning, men när den väl är införskaffad och tillsammans med vår underbara allemansrätt ger den en frihetskänsla och möjlighet till helt fantastiskt otroliga upplevelser tillgänglig för alla. Norge har också allemansrätt men precis som i Sverige måste man fråga markägaren om lov vid längre vistelse.

Frisk i naturen: Grönområden har stor betydelse för hälsan. Forskningen visar att de som har tillgång till grönområden inom en kilometers radier lever längre och håller sig friskare. Detta samband är ännu tydligare när det gäller socioekonomiskt svaga grupper och barn.