Skip to main content

Väder: Molnighet 3/8, nederbörd 0 mm, vind 2 m/s, temp 13 grader
Position: Lauvøya
Hälsa/känslor: Händelserik dag med många härliga intryck och upplevelser.

Vi vaknade tidig eftermiddag efter att ha legat och dragit oss riktigt länge, sent omsider går Wilma ut tältet och ropar sedan på mig. Tre havsörnar kretsar på låg höjd och ett får ligger på rygg på marken och kan inte komma runt. Som en skalbagge på rygg kämpar hon och man ser att hon är vettskrämd. Jag tog tag i den tjocka pälsen och vände på henne varvid hon i ilfart sprang ikapp flocken. Om inte Wilma hade sett henne så hade nog havsörnarna fått sig ett riktigt skrovmål.

I många dagar nu har jag berättad för Wilma hur fantastiskt god nyfångad makrill är. Vi har gjort upp planer, satt på rätta fiskeriggen och tittat ut de bästa platserna på kartan. Dock så är vi inte helt säkra på att makrillen har kommit ännu, men vi tänkte ge det ett rejält försök. Wilma tyckte det var läskigt när hon sist fick bottennapp och därför släpade bara jag min fiskeriggen efter kajaken och Wilma paddlade tätt inpå så vi kunde prata samtidigt.
– Vänta Wilma, jag har fått bottennapp, säger jag.
Lugnt bromsar jag in kajaken samtidigt som rullen viner av att linan åker ut. Jag tar tag i spöt och känner till min förvåning att det ju rycker i linan. Mer lina forsar ut.
– Wilma, jag har napp och det är stort, kom hit!, säger jag.
– Jag vet inte om jag vågar, hur stor kan den vara, säger Wilma?
Efter en hel del kämpande så ser jag något stort röra sig upp mot kajaken, det är en hälleflundra. Jag försöker lyfta in den i sittbrunnen men håller på att gå runt då den sprattlar till och jag får släppa i den igen. Wilma får komma upp och hålla i min kajak samtidigt som jag med viss svårighet får ner hälleflundran i sittbrunnen mellan benen. Vi som tänkt ta en lång fisketur har nu redan efter en halvtimme mat för flera dagar! Vi paddlar tillbaka mot ön och råkar komma in i ett stort torskstim. När man släpper ner draget känner man att draget dunsar i flera torskryggar på sin väg ner och nappet kommer direkt. Djupet är inte mer än några meter och vi drar upp och sätter tillbaka fisk tills stimmet rör sig bort från oss. Väl tillbaka är jag lite orolig att hälleflundran inte ska hålla minimimåttet på 80 centimeter, men till min glädje så är hon hela 84 centimeter.

Vi lägger några tjocka bitar hälleflundra filé på Muurikkan och det smakar väldigt gott. Redan midnatt men vi är ändå lockade av en stilla midnattsritt och det får avsluta en väldigt lyckat dag.

Tankar om livet: Varken dåtid eller framtid existerar. Det enda som existerar är nutid! Man kan aldrig befinna sig i vare sig dåtid eller framtid, bara i nuet. Därav är det endast slöseri med energi att älta och gräma sig över det förflutna, lika lite som det är helt onödigt att känna oro eller ångest inför framtiden. I nuet finns aldrig några problem eftersom alla problem är tänkta situationer i framtiden. I nuet kan det bara uppstå situationer som behöver ögonblicklig handling för att minimera negativa konsekvenser. Samma sak gäller vid målfokusering. Att paddla hela Norska kusten med 3 miljoner paddeltag framför sig kan kännas övermäktigt. Men ett enda paddeltag i nuet är inte så svårt.

Frisk i naturen: Naturen hjälper barn med diagnosen ADHD och barn som leker på gröna förskolegårdar med bra lekpotential är både lugnare och friskare än de som leker på en mer enformig och naturfattig förskolegård. Barnen fungerade bättre efter vistelse, lek och promenader i naturen. Ju mer naturlik lekmiljö desto lindrigare blev graden av uppmärksamhetsstörning.