Skip to main content

Väder: Molnighet 8/8, nederbörd 20 mm, vind 12 m/s, temp 10 grader
Position: Lauvøya
Hälsa/känslor: Både Wilma och jag har varit väldigt trötta idag efter tre händelserika dagar. Jag åkte dessutom på ett ryggskott idag så jag har tagit det extra lugnt.

Efter att ha gått upp tidigt och vinkat av Andrea och Amanda så återvände vi till tältet för frukost. Nu är det tillbaks till den vanliga ö-maten som gäller och de senaste dagars lyxtillvaro är över. Regnet började smattra mot tältduken Och vi kröp ner i våra härligt sköna sovsäckar. Vaknade igen gjorde vi inte förrän klockan 16.00 och jag med en rejäl smärta i ländryggen.

Eftersom jag vet att promenad hjälper till att lindra smärtan gav jag mig iväg för att leta rätt på runstenen från 800-talet och jag fann den. Åter i lägret så var jag nyfiken på om det skulle gå att rida med ryggontet och vi tog en ridtur i stilla skritt tillbaka till runstenen. Ridturen gick alldeles utmärkt, ligga och sitta ner gör väldigt ont, men när jag står upp är jag smärtfri.

Runt midnatt började sydvästen att ryta till och Primustältet står helt oskyddat i den riktningen varvid vi var tvungna att lägga det ned och ta vår tillflykt till Bergans Helium tält som klarar stormstyrkor utan problem. Så skönt när det rister i tältduken men ändå är helt vindstilla inuti tältet.
// Sören Kjellkvist

Idag tycker jag var en väldigt händelserik dag, åtminstone för psyket. På morgonen så skulle vi alla gå upp jättetidigt (08:00) och göra iordning för mammas och Amandas avfärd. Vi följde med dem bort till båten och sa hejdå på bryggan. Så det tyckte jag var ganska jobbigt för jag kommer sakna dem. Dem var här lite för kort tid, men det gör inget för vi hann ändå med massor av roliga och mysiga stunder tillsammans. Sen tycker jag det var väldigt spännande med kulingen som var nu på kvällen/natten för vi drog ut tältstängerna och la ned Primus tältet för det är stort och är därför vindkänsligt. Och det var spännande då att vara uppe, flytta på saker och ta ned tältet. // Wilma Kjellkvist

Tankar om livet: Lidande så som smärta är en utmärkt lärare för att förstå och verkligen uppskatta hur det känns att vara skadefri och frisk. Acceptans av lidandet är det som fungerar allra bäst för att lindra och dämpa. Människor med kronisk smärta så som fibromyalgi, där läkemedel inte hjälper får gå i en behandlingsform som faktiskt går ut på att bejaka och acceptera smärtan istället för att kämpa emot den. Det är vetenskapligt bevisat att det fungerar och behandlingsformen finner man på Smärtcentrum vid Karolinska sjukhuset.

Frisk i naturen: Morgondagens vuxna och beslutsfattare formas idag och skolan är en viktig arena. Evidensen för bästa skol- resultat talar för att alla sinnen bör aktiveras i lärande- processen. Med utomhuspedagogik tillgodoses kroppens behov av rörelse och hjärnans tankearbete stimuleras av de olika intrycken. Utomhuspedagogik är ett viktigt komplement till lärandet i klassrummet och kan levandegöra läroplanernas intentioner i de festa ämnen och teman. Den optimala skol/förskolegården är 5000 kvadratmeter stor. Den bör ha en variationsrik, natur- präglad utomhusmiljö och bör uppfylla åtminstone fem av följande kriterier: rofylldhet, rymlighet, kultur, artrikedom, det vilda, lekfullt, ett ”grönt torg”, festligt.