Skip to main content

Väder: Molnighet 8/8, nederbörd 30 mm, vind 8 m/s, temp 9 grader
Position: Lauvøya
Hälsa/känslor: Lyckligare Wilma har jag knappt sett. Klingande skratt och fniss hela dagen trots ihållande regn och blåst. Vi kanske stannar här för evigt!

Alarmet ringde klockan åtta och det var med råge den tidigaste uppstigningen hitintills. Trötta åt vi lite bröd och gjorde iordning hästarna. Efter uppvärmning på stranden galopperade vi över till norra sidan för att möta mamma Andrea och bästa kompisen Amanda. Wilma kastade sig av hästen och kramkalaset påbörjades. Strax anslöt 5-åriga Alexandra och vi bjöd henne på en ny ridtur. Sen var det dags för Amanda att hoppa upp i sadeln. Snart försvann ungdomarna iväg galopperandes bort över horisonten. Jag och Andrea fick gå två kilometer tillbaka med packningen.
Tillbaka i lägret åt vi en av Wilmas favoriter från 24HourMeals mjukkonserver, nämligen chili con carne. Stärkta av maten gick vi sedan en rundtur på ön för att visa dem omgivningarna och jag lockade med Andrea upp på topptur så hon kunde se hela den fantastiska arkipelagen samt Lofotenväggen.

Blåst och regn till trots tog Wilma och Amanda en ny ridtur ner på stranden och ut i vattnet. När de kom tillbaka var de både frusna och blöta varvid kvällen ägnades åt mys i tältet och Yatzy. Wilma vann överlägset med hela 327 poäng! Vi bakade bröd till middag och Wilma formligen gick i extas på alla olika pålägg hon nu hade tillgång till. Men snart är de slut i den takt som de går åt!

Andrea övertalade mig att försöka laga primuslyktan som driver ut fukten och ger mysig värme. Det lilla, lilla munstycket för gasen var igentäppt och jag har ingen rensnål med mig. Men Andrea föreslog att jag skulle ta ett strå från en tandborste. Jag skakade på huvudet, jag hade nämligen försökt allt i en timmes tid, men vet ni vad…, det funkade!

Ungarna gick över till sitt tält och Andrea och jag fortsatte mysa. Finns inget bättre än att sätta ihop sovsäckarna och ligga tillsammans i en stor…, mer detaljer än så blir det inte.

Andrea som bara sov fyra timmar inatt sover nu som en stock trots regnet som öser ner och vinden som rister i tältduken.

Tankar om livet: Efter min roddtur till Ryssland i en liten öppen roddbåt (Row Generation Vagabond 4.7) från Stockholm så mötte jag stillheten. Eftersom Andrea inte kunde hämta mig förrän till helgen rodde jag fram till en liten ö. Den var inte mer än 10 meter i diameter, hade en sten och ett träd. Varje detalj på den ön är insvetsat i medvetandet. Fyra dagar tillbringade jag där och gjorde absolut ingenting. En djup resa in i min egen själ och medvetande. Jag önskar att alla människor kunde ta sig tid till självreflektion. Många vågar inte möta sig själv, eller klarar helt enkelt inte av att bara vara utan aktiviteter. Dessa fyra dagar betydde mer för mig, och lärde mig mer om mig själv än hela rodden över till Ryssland!

Frisk i naturen: I naturen finns något spirituellt, den anknyter till vårt inre och skapar sammanhang i tillvaron, samtidigt som man får ett intryck av att vara del av något större. Naturen kan ge själslig styrka och friluftsliv kan ge perspektiv på livet i såväl vardag som i svårare stunder av sorg eller kris.