Skip to main content

Världens första roddexpedition runt hela Svalbard

Ingen hade någonsin rott runt den norska ögruppen Svalbard. Det beror främst på att det tidigare knappast varit möjligt på grund av all havsis runt 80 grader nord. Genom att ro en oceanroddbåt runt Svalbards alla öar kunde Sören Kjellkvist och Glenn Mattsing belysa förändringarna och samtidigt skapa ett unikt utbildningsmaterial med bilder och filmer som distribuerats gratis till den svenska skolan i samarbete med Naturskyddsföreningen. Glenns och Sörens ambition var också att använda äventyret för att lyfta naturvetenskapliga ämnen inom skolan, vilket de gjort genom att besöka tusentals elever över hela landet.

Expeditionen startade från Tromsö i Nordnorge. De tog sig sedan över Barents hav för att sedan runda hela Svalbard inklusive Nordaustlandet, som tidigare brukade vara infruset även på sommaren. Expeditionen blev den första par-roddexpeditionen att korsa Barents hav, världens nordligaste roddexpeditionen (80°31’19.7″N 22°47’14.5″E), och även den första roddexpeditionen runt hela Svalbard inklusive Nordaustlandet.

Glenn och Sören förmedlade bilder och filmer från livet ombord oceanroddbåten Albedo både från Barents hav och Norra ishavet. Det blev en drygt 250 mil och nästan två månader lång resa – genom mer eller mindre is.

Expeditionen i siffror

START: 19 juli 2017

START fortsättning: juli 2018

LÄNGD: >2500 kilometers

TID: 44 dagar

Vi skapar i samband med expeditionen ett gratis utbildningskoncept för svenska skolor. Ett samarbete mellan Row around Svalbard och Naturskyddsföreningen. Konceptet ger skolor en plattform för att jobba med de globala målen genom att följa två äventyrare ro runt Svalbard, en unik möjlighet för årskurs 4-6 och 7-9 att arbeta med bland annat hållbar utveckling på ett konkret sätt. Plattformen är fri och tillgänglig när som helst, men under augusti och september kommer ett antal ”expeditionsklasser” arbeta med de globala målen genom att vara i kontakt med expeditionen via satellit. Ni kommer att kunna följa deras frågor och även hur det går för äventyrarna Glenn och Sören.

Row around Svalbard sätter fokus på klimatförändringarna i Arktis med utgångspunkt i fyra av de globala målen.

Mål 7: Hållbar energi för alla

Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion

Mål 13: Bekämpa klimatförändringen

Mål 14: Hav och marina resurser