Landskapsbild: I Nordnorges vackra fjordar
Väder: Molnighet 7/8, Nordväst 4 m/s
Distans: 25 km
Medeldistans: 25 km
Total distans: 25 km
Position: Hersøya

Då är vi igång! Johanna “Solo Sister” Davidsson knuffade iväg oss från hemmabryggan på Kvalöya utanför Tromsö. Hon har också bjudit på middag, skovax och bra snack.
Tack! Vi ses om några månader.

Vindarna på Barents hav är ok, men viss motvind. Vi planerar att ta oss nordväst ut för att om några dagar fånga starka vindar mot Svalbard.

Varje dag kommer vi att sända text, position och bild till vår koordinator, Mats Goldberg, som ser till att både Fb och sajt är välfyllda.

En riktigt kylig sommarhälsning till er alla önskar Glenn och Sören.

Att ro fram igenom fjorden med de vackra bergen på varsin sida om oss kändes majestätiskt. Efter ett par timmars rodd kom vi in i ett sprattlande sejstim och det är som om vattnet kokar av fisk.

Vi ankrade upp vid Hersøya och sov några timmar innan det var dags att bege sig rakt ut mot den öppna horisonten.

Klimatförändringar i Arktis:
Runt jorden finns en atmosfär som består av flera olika gaser. Vissa av gaserna, bland annat vattenånga, koldioxid, metan och lustgas, är så kallade växthusgaser. Växthusgaserna har egenskaper som gör att de kan absorbera vissa våglängder av den värmestrålning som är på väg att lämna jorden. Värmen i växthusgasen återstrålas sedan vid en längre våglängd, som absorberas igen. När mängden växthusgaser i atmosfären ökar förstärks växthuseffekten. Det är som att lägga en extra filt över jorden, vilket leder till att jordens medeltemperatur ökar. Det är den här temperaturökningen som kallas global uppvärmning och den globala uppvärmningen är orsaken till att klimatet förändras.