Skip to main content

Landskapsbild: Gotlands vackra kustlinje
Väder: Molnighet 2/8, sydväst 2 m/s, temp 18 grader
Distans: 7 km
Medeldistans: 33 km
Total distans: 164 km
Position: Visby hamn
Hälsa/känslor: Utvilad och redo för nya äventyr 😉

Pigg och nyvaken klockan 06.00 var det så dags att reparera flotten så gott det gick. Flotten har tagit mycket stryk över Östersjön och håller nog inte ihop mycket längre då gallernäten börjat lossna i fogarna.
Vi riggade Trash-Tiki på nytt och hissade seglet för att ta oss ner till Visby hamn. Väl framme efter två timmar och sju kilometer senare så kommer kustbevakningen ut och möter upp. Ombord på båten finns Petter Stordalen som entusiastisk hoppar ombord. Han kan inte tro sina ögon när han försiktigt tar sig runt på flotten. Sakta glider vi in i hamn och möts där av miljöministern, press och Håll Sverige Rent samt Naturskyddsföreningen. Vi blir intervjuade om problemen med plast i haven och lämnar även över budskapen från Oskarshamn kommuns skolor till Karolina Skog.
En tokig tillställning med sjukt mycket människor tar sedan vid på Clarion hotel med fotbollsmatch dom avslutar kvällen. När sorlet lagt sig smiter jag ner till Trash-tiki och somnar in.
Det känns väldigt meningsfullt att med ett sånt här äventyrsprojekt kunna påverka och uppmärksamma plast i haven. Att både näringslivet med Petter Stordalen, vår miljöminister Karolina Skog, samt våra miljöorganisationer Håll Sverige Rent och Naturskyddsföreningen alla var på plats och mottog Trash-Tiki var helt fantastiskt.

Lägg resurserna först där de gör störst nytta – Sluta mata haven med plast
Genom att förbättra avfallshanteringen i de länder som bidrar mest till läckaget av plastavfall kan effektiva globala miljövinster göras. En minskad plastanvändning och reducerade mängder plastavfall även i länder med hög plastanvändning är viktiga åtgärdsstrategier för att minska det globala plastläckaget till miljön.
Floder är de huvudsakliga transportvägar för skräp och att bristande avfallshantering även i områden långt från havet har en stor påverkan på mängden marint skräp. En undersökning visar att endast 10 floder står för cirka 90 procent av det flodburna plastskräpet. Åtta av dessa floder finns i Asien och två i Afrika. En minskning av belastningen från dessa tio floder med endast 50 procent skulle bidra till en global minskning av skräp från floder med 45 procent.
Plast i haven är ett globalt problem och måste även lösas globalt.