Hälsa/känslor: Jag slog upp mitt tält på en liten ö som inte var större än 5 meter i diameter. Där tillbringade jag fyra dygn innan min fru och barn anlände med bil för återfärd hemåt. Fyra dygn av total stiltje inombords och mycket tankar. Vilken underbar upplevelse att bara få vara. Tankarna vandrade iväg åt alla möjliga håll och det var en fantastisk känsla av att bara få vara utan någon önskan att ta sig framåt en viss sträcka. När var man egentligen helt själv under fyra dygn utan något som helst på agendan… Drömmen om ett längre stationärt enskilt äventyr tog form.

Att långfärdsro i Vagabonden visade sig leva upp till mycket mer än mina förväntningar. Verkligen roddbåtens svar på havskajaken. Jag bedömer den som klart sjösäkrare och det är skönt att man kan stå, röra sig och laga mat direkt i båten. Även ta en tupplur efter maten. En mer sjövärdig båt finns inte på den svenska marknaden, en båt konstruerad för rodd i oskyddade vatten med höga vågor och kraftiga vindar. Självlänsande och med rullsits där man utnyttjar benkraften. Tre vattentäta skott gör den i princip osänkbar och packutrymmena är riktigt stora. Hade jag bara tagit frystorkat med mig hade jag kunnat vara ute i hundra dagar. Aldrig tidigare har min rygg känts så stark och så bra. Backspeglar är ett måste. Sparar sjuttio procent av nackvridningar och är lika nödvändig som kissluckan på torrdräkten. Man kan sammanfatta det som så att den inte är till salu och det blir fler äventyr med Vagabonden Saga.
Jag hade trott att finnarna skulle vara lite sura på oss på grund av vår passivitet under kriget. Tvärtom så var de mycket glada över vår insats där vi tog hand om så många finska krigsbarn och dessutom så fanns det en massa svenska frivilliga som på eget bevåg åkte och krigade på Finlands sida. Känslan av att vara i Sverige har förstärkts av att nästan alla pratar perfekt svenska. Skärgården liknar den vi har på ostkusten.
Nu är det dags att fara hem och presentera fyra uttänkta äventyrsprojekt för frugan. Det gäller att passa på så här direkt vid hemkomst eftersom hon nu är extra glad att se mig. Några glas vin och kompromissande framför brasan.
Ett stort tack till min gode vän Måns Kämpe som hjälpt mig med texterna och fakta om jämställdhet.

Ett stort tack vill jag rikta till alla samarbetspartners för Row to Russia!
Bergans of Norway, Friluftsfrämjandet, 24hourmeals, Row Generation, Outnorth, Ursuit, Primus, Brunton, Suunto, Leech, Sarinfo Sweden.

// Sören Kjellkvist