Skip to main content

Landskapsbild: Inomskärgårds, mycket skog, vass och bebyggelse
Väder: Molnighet 8/8, Nordlig 4 m/s
Distans: 25 km
Medeldistans: 27 km
Total distans: 672 km
Position: Framme vid Ryska gränsen

Hälsa/känslor: Supernöjd att vara framme. Vemodigt att det redan är över.

Kraftigt regn precis hela dagen. Motvind men vad gör det när målet är i sikte. När jag började närma mig Ryska gränsen blev jag förvånad hur mycket bebyggelse det faktiskt fanns precis bredvid gränsen. I vattnet var gränsen utmärkt med ett långt band av gula bojar. Rodde länge jämte dessa bojar för att till slut nå fastlandet. Ett fantastiskt vackert hus låg i direkt anslutning till gränsen och jag var därför tvungen att lägga till vid deras strand. Som tur var de hemma. De informerade mig om att för att komma närmre än tre kilometer så måste man ha ett tillstånd. Ett faktum som jag hade missat. Böter låg på 1000 Euro. Inte så bra. Precis då kör gränsvakten längs deras uppfart och damen säger att nu blir det problem. Men som tur är kör de vidare. Vi lugnar ner oss, umgås en stund, jag får en toalettrulle och så skickar jag iväg meddelandet på gps att jag är framme. Sedan går vi ner till båten och jag bestämmer mig för att ro tre kilometer bort från gränsen. Nu blir det till att ligga och mysa i tältet tills familjen anländer.

Tankar om livet: Allt börjar med en dröm. Som omvandlas till ett högre syfte. Som omvandlas till ett äventyr. Som omvandlas till effektmål. Som omvandlas till smarta mål. Som omvandlas till projektplan. Som omvandlas till instuderingsplan. Som omvandlas till riskanalys. Som omvandlas till kost-och tränings upplägg. Som omvandlas till utrustningslista. Som omvandlas till budget. Som omvandlas till delmål. Som omvandlas till aktivitetslista. Som omvandlas till tidsplan. Som omvandlas till samarbeten och nya härliga vänskapsrelationer. Som omvandlas till realistiskt dröm. Som omvandlas till REALISERAD DRÖM! That’s how I within me LIGHT MY FIRE!

Jämställdhet: Jag hoppas att vi når framåt inom jämställdhet för allas våran skull. De som har det svårast är unga flickor och min förhoppning är att detta äventyrsprojekt som haft jämställdhet som budskap har gjort skillnad. Om än aldrig så lite så har det varit värt varenda roddtag. Ett nytt begrepp kallat Nätgromning har också dykt upp. ”Gromning innebär att vuxen tar sexuell kontakt med ett barn, skapar känslomässiga band med barn i syfte att sänka barnets hämningar inför sexuella övergrepp mot barnet, eller i sexuellt syfte arrangerar ett möte med barn. Studier har visat att barn som upplever våld eller hot om våld tenderar att utveckla post-traumatiskt stressyndrom i högre utsträckning än andra barn som utsätts för andra trauman. De hot som uttalas i samband med misshandel upplevs ofta av barn som mycket allvarliga, vilket medför att barnen lever med ett dödshot mot modern som de upplever som verkligt. Barn som genomgår behandling för att bearbeta sina erfarenheter av våld har beskrivit en värld fylld av oro. Möjligheterna till förändring upplevs av barnen i många fall som mycket små. Unga flickor utgör den största gruppen som utsätts för både näthat och gromning.