Skip to main content

Landskapsbild: Eftersom jag ligger kvar på samma kobbe är jag fortfarande längst ut i havsbandet med fri horisont
Väder: Molnighet 8/8, Sydostlig 13 m/s
Distans: 0 km
Medeldistans: 27 km
Total distans: 623 km
Position: Saukonkari

Hälsa/känslor: Härligt och skönt med vilodag. Vem vill ro i hård motvind.

Både jag och båten ligger så himla oskyddade. Finns inget som stoppar regn, blåst och vågor. Har lyft upp båten på land och säkrat tältet med sten. Den perfekta viken som har skydd för alla vädersträck och som jag nästan kan se härifrån har såklart militärskyltar uppsatta. Kvar blir bara de små runda kobbarna. In till Askö hamn vill jag inte heller. Där är det ju fullt av människor. Jag trivs bättre här ute på min oskyddade kobbe där jag kan lukta på blommorna. Ligga inkrupen i varm sovsäck i ombonat tält när havet dånar fem meter bort, vinden ryter i tältduken och regnet smattrar. Det är rak motvind så det är inte att tänka på att sjösätta utan det blir tälttjänst i 48 timmar. Så himla synd att jag måste stanna här två hela dagar (ironisk). Man känner sig så levande när man befinner sig i naturen och särskilt när den visar sig från sin bästa sida. Vattnet var nästan slut men har använt Jervenduken som vattenuppsamlare och depåerna är nu fyllda. Har silat bort allt småskräp genom min Bergansmössa och det smakar ljuvligt. Har fått in en rysk mobilmast och täckningen är aningen bättre så inget mer trädklättrande. Snart kommer det svåra beslutet vilken rätt jag ska välja till middag. Toapappret slut men sjögräs funkar mycket bättre än tången som fick fylla samma funktion i Norge. Svårt att snyta sig i bara.

Tankar om livet: I alla religioner kan man finna tusentals års samlad visdom. Förkasta inte denna underbara rikedom till både visdom och källa till outsinlig energi och kraft enbart för att man är ateist. Då kastar man bort denna visheten källa. Det finns så mycket att lära från alla religioner och även mytologier som faktiskt bara är äldre religioner. Men religionen kan också lyftas som ett svärd och göra ofantlig skada i form av maktmissbruk, häxprocesser, korståg och så vidare. Det är upp till var och en om man vill lyfta upp denna formidabla skatt som en bok full av visdom eller ett svärd så fruktansvärt att den kan få människor att kasta sig för döden och dessvärre även ta många andra med sig. Alternativ tre är att man struntar helt i skatten. Här kommer en kort bön som visar vad jag menar. ”Gud, ge mig frid att acceptera det jag inte kan förändra, mod att ändra det jag kan förändra och vishet att avgöra skillnaden.” Det är utövaren av religionen som är ond eller god. Religionen är bara visdom och kraft som kan användas i både goda och onda syften.

Jämställdhet: Att påstå att feminismen bara är något trendigt är lika enfaldigt som att påstå att miljöproblemen bara är något trendigt. Dessa oerhörda problem som påverkar oss i så hög grad över hela jorden kan aldrig bli uttjatat eller slätas över som en modenyck. De kommer leva kvar i hundratals år och är vår tids största och svåraste uppgift. En av fem flickor i Sverige idag har eller har haft självmordstankar. 90 procent av cheferna i reklambranschen är män. Nio av tio flickor är missnöjda med sitt utseende. Varannan flicka i årskurs nio vill gå ner i vikt. Var tredje ung kvinna mår psykiskt dåligt. Kvinnor tjänar 3,6 miljoner kronor mindre under sitt liv trots att de idag har högre utbildningsnivå än männen. Kvinnor utför sju veckors mer av hushållsarbetet än männen. Vi har aldrig haft en kvinnlig statsminister. För att 36000 våldtäkter begås varje år, högst i Europa och fyra gånger högre än våra nordiska grannländer. Allt detta i Sverige som är så jämställt. Dags för alla er som tycker Sverige är så jämställt och att det är fullt tillräckligt som det redan är att vakna! Helst göra något också. Det minsta man kan göra är att våga säga att man är feminist. Det vill säga att man tycker kvinnor ska vara jämställda med männen.