Skip to main content

Landskapsbild: Vidsträckt hav horisonten runt
Väder: Molnighet 8/8, Nord 6 m/s
Distans: 43 km
Medeldistans: 52 km
Total distans: 778 km
Position: Barents hav

Lägre temperatur, högre fuktighet. Vår trygga kabin är skön att krypa in i efter varje två-timmarspass, men det börjar bli fuktigt. Vi eldar ibland med Primusköket för att driva ut en del av den fukt som oundvikligen bildas och äter sig in i sovsäckar, kuddar (bumbukuddar faktiskt) och utrustning.
Trots skador gör vi hyggliga distanser och hoppas se Svalbard under morgondagen, och nå den polska basen i Hornsund om tre till fyra dygn. Vi behöver ett ankare och Sören behöver uppsöka läkarvård för sitt finger som blir sämre och sämre, och vi hoppas kunna ordna upp det där.

Klimatförändringar i Arktis:
Oljeutsläpp i kalla vatten är svåra att ta hand om. Det kalla vattnet gör att oljan stelnar, går sönder och faller till botten där den inte kan samlas upp. Oljan avdunstar inte som den kan göra i varmare luft. Den bryts inte heller ned av bakterier lika lätt. Sker det en oljeolycka blir oljan kvar. Många av djuren i Arktis är extra känsliga för oljeutsläpp då oljan gör att pälsen eller fjädrarna förstör förmågan att hålla värmen i kylan.