Skip to main content

Landskapsbild: Vidsträckt hav horisonten runt
Väder: Molnighet 8/8, Nord 4 m/s
Distans: 64 km
Medeldistans: 53 km
Total distans: 735 km
Position: Norska havet

Riktigt stökiga vågor från olika håll gjorde gårdagen till en miserabel dag. Jag (Sören) klämde fingret och nu har det svullnat upp och smärtar något helt extremt. Har gjort två sår i fingret samt borrat hål i nageln, vilket släppt på trycket en aning. Glenn har riktigt ont i ett knä. När vågor slår in från sidan och man vrider på höften så får knät en sned vinkel och det är då det hugger till. Vi vaknade upp idag till en klart bättre dag och med hjälp av smärtstillande så tar vi oss sakta framåt.
Idag förlorade vi även vårt ankare på grund av enkelt missförstånd som lätt händer när man är trött, sjösjuk och har ont. I slowmotion såg vi på när ankare, 10 meter kätting och 100 meter tågvirke sökte sig ner mot djupet. Nu vill vi se Svalbard i fjärran snart 😉 Sammanfattningsvis ett par tunga dagar, men det måste man ha för att kunna uppskatta de lätta dagarna.

Klimatförändringar i Arktis:
När koldioxidhalten i luften ökar tar havet upp mer koldioxid vilket leder till att pH-värdet sjunker, det blir surare. Djur som behöver kalk får problem att bilda skal och ben. Djur i nedre delen av näringskedjan som plankton och små kräftdjur är särskilt känsliga för försurning. Detta drabbar då efterhand djur högre upp i näringskedjan genom att tillgången till föda minskar.