Skip to main content

Dag 39, 2018-08-15
Landskapsbild: småöar i stor fjord
Väder: Molnighet 0, väst 2 m/s, temp 5 grader
Distans: 43 km
Medeldistans: 58 km
Total distans: 2297 km
Position: Söder om Edgeoya
Hälsa/känslor: skönt med landstigning och att välja en längre men säkrare väg till Spetsbergen.

Både isbjörn och val på samma bild. Vi tänkte ta skydd på Luröya och gick därför upp och undersökte jaktstugan och stranden. Vi fick sedan en ny väderprognos som fick oss att ta den säkra omvägen in i fjorden till Spetsbergen.
På stranden trampade vi omkring bland både benknotor, finslipade trädstammar från Ryssland och plast. Överallt denna plast. Vi tänkte tillbaka på Trash-Tiki som vi seglade till Almedalen med Joakim Odelberg och Petter Stordalen i somras. Vad ska vi göra med all plast?

Klimatförändringar i Arktis:
Koldioxiden i atmosfären sprids globalt och har lång livslängd i atmosfären. Om några hundra år kommer fortfarande en del av den koldioxid som vi hittills har släppt ut att finnas kvar och bidra genom en ackumulativ effekt. Vi lägger hela tiden ny last på gamla bördor. Växthuseffekten förstärks ytterligare av att atmosfären också tillförs helt nya växthusgaser, framställda av människan. Dit hör framför allt vissa fluorhaltiga ämnen, däribland HFC (föreningar av väte, fluor och kol). HFC utnyttjas numera i stället för freoner (CFC) i bland annat kylskåp och i frysar.