Skip to main content

Landskapsbild: Mörk vacker tjärn med vackra fjäll runtomkring
Väder: Molnighet 0/8, Nederbörd 0 mm
Dygn i enskildhet: 5
Föda: Öring, röding, hjortron och sandsopp
Position: Anarisets marker

Hälsa/känslor: Njuter i fulla drag av det perfekta vädret och makalösa fisket.

Började dagen i riktigt lugnt tempo. Allt fick ta sin tid och inget skyndades på. Mer bad, hjortronplock, vandring, meditation och läsning. Bara att gå till skafferiet när man blev hungrig och plocka fram en stor fet fiskbit. Bröt lägret och slog upp det på nytt ett par hundra meter bort. Dels för att få nya vyer och dels för att inte markslitage ska uppstå. Det blåser en del idag, men tur är det i det varma vädret.

Kvällen tänkte jag ägna åt fiske, men redan efter en kvart högg den största Öringen hitintills. Den åkte fram och tillbaka över vattnet som en yrvind tills linan brast och den försvann med min fina wobbler. På med ny wobbler och kasta ut igen. Direkt hugger det på nytt och till min häpnad ser jag två wobblers i munnen på fisken. Linan håller och jag får både fisk och wobbler denna gång. Daxa ser på med lika häpen min som min egen. Vattnet här uppe på Anarisets marker verkligen sjuder av fisk och det är rejäla baddare! Helt tagen av denna fiskeupplevelse återvänder jag till lägret.

Tankar om livet: Bli vän med dig själv. Enda sättet att uppnå det är att umgås med sig själv. Att våga möta sig själv i enskildhet. Och att inte göra någonting. Som frugan ibland säger ”Har du inte gjort någonting på hela dagen.” Jo, jag har gjort ingenting och det är mycket svårare än man kan tänka sig.

Allemansrätten: Allemansrätten kom till på 1930-talet för att främja Friluftslivet. Man har haft sedvänjor och folket har tidigare haft olika rättighet i naturen, men uttalat först 1930 så som allemansrätten ser ut idag. Redan från första början har den varit ifrågasatt och hotad, men också blivit förknippad med den svenska folksjälen. Hoten består av att man önskar begränsa och inskränka allemansrätten då markägarna antingen får skador eller störs på sin mark. Med jämna mellanrum kommer det in sådana motioner till riksdagen men har hitintills alltid röstats ned.