Skip to main content

Landskapsbild: Vacker ringlande fors med lövskog i höstskrud.
Väder: Molnighet 5/8, Nederbörd 10 mm
Dygn i enskildhet: 45
Föda: Öring, hallon och blåbär
Position: Exclusive Adventures marker
Hälsa/känslor: Nedkyld då det blåste upp och regnade under min fisketur på sjön. Svårt för kroppen att generera värme då energi inte finns för hög kroppsbelastning. Nu varm och skönt trött nedbäddad i sovsäcken med varm vattenflaska.

Skönheten i naturen här är nästan bländande. En tanke jag hade innan var att få se fjällens skiftning in i höstskrud och det är obeskrivligt vackert. Daxa och jag gick på upptäcksfärd och hittade ett hallonsnår. Tyvärr stöter vi nu även på mycket sopor som jag samlade med mig. Det är lite konstigt att man medvetet skräpar ner i sådan vacker natur, men nu är det rent iallafall här. Eftersom det är fiskeförbud i strömmande vatten fick jag paddla ut på sjön. Oturligt nog blåste det upp och började regna, men jag fick upp två abborrar vilket säkrade mat inför morgondagen. Rejält nedkyld kom jag tillbaka till lägret. Kokade sista biten öring och varmt vatten. Somnade som en stock när jag kröp in i tältet. Nu ligger man här och kan inte somna om.

Tankar om livet: Lika mycket som du kommer älska och uppleva lycka, lika mycket kommer du få uppleva sorg och lidande. Det är den naturliga gången men yin och yang. Vid första riktiga mötet med sorg eller lidande kliver försvarsmekanismer in som manar till tillbakadragande och att man sluter sig inom sig själv. Sorg och lidande är dock priset vi måste betala för att få uppleva så vackra ting som kärlek och lycka. Livet är för kort för ett stängt hjärta och kärlek är en av meningarna med livet. Våga bejaka känslorna fullt ut. Hellre ett liv med mycket känslor än inga känslor alls. Kasta dig ut för klippan och in i det okända. Någon kommer ta emot dig…

Allemansrätten: Barnen bör få lära sig om allemansrätten i förskola och skola, vilket tyvärr inte ingår i skolplanen idag. Samhället bör stödja utepedagogik och miljöfostran redan i unga år. Härvid är Friluftsfrämjandets I Ur och Skur pedagogik en utmärkt förebild som lätt kan anammas av andra förskolor.

Jag vill även passa på att rikta ett stort tack till Göran Andersson (Sakkunnig Organisation Friluftsmiljö hos
Friluftsfrämjandet) som var vänlig att agera bollplank inför upplägget om allemansrätten i och med detta äventyr.