Skip to main content

Landskapsbild: Kalfjället med sin vackra karghet.
Väder: Molnighet 7/8, Nederbörd 0 mm
Dygn i enskildhet: 28
Föda: Fårticka, blåbär, hallon.
Position: Exclusive Adventures marker

Hälsa/känslor: Trött och matt.

Idag hade jag målet inställt på ripjakt. De håller till uppe på kalfjället och ligger ungefär fem kilometer bort. Gick därför upp tidigt och började kämpa mig uppför sluttningarna. Långsammare tempo har jag aldrig varit med om. Var tvungen att ta många pauser, sätta mig ner och samla bär. Hittade stigar lite här och där som jag kunde följa. En stor tjäder lyfter en bit bort. Tyvärr flyger den vidare och jag får inte till något skott. På vägen ner för fjället ser jag en ung älgtjur stå bara femtio meter bort. Skottläget är helt perfekt och han har inte upptäckt mig. Dock så har jag enbart småviltsjakt i avtalet med jakträttsinnehavaren och älgtjuren får traska vidare. Omöjligt för mig att ta till vara på allt kött ändå. Åtta timmar senare och inga ripor tar jag mig tillbaka till lägret. Lagar till en massa Fårticka och äter mig proppmätt. Känslan av att vara mätt är otroligt skön, men svamp innehåller just ingen energi.

Tankar om livet: Jag hade denna vecka tänkt satsa på ripjakten på kalfjället, men får inse att de krafter för att ta sig upp på kalfjället inte finns. Att smygjaga efter småvilt i Jämtlandsfjällen är mycket svårare än jag förutsett. Men samtidigt är hela detta äventyr en brant inlärningskurva i både överlevnad, jakt och fiske. Varje gång jag misslyckas tänker jag att nya erfarenheter har gjorts och jag utvecklas. Det är endast genom mina misslyckanden som jag verkligen lär mig något i livet. Jag har aldrig kunnat bara ta någons ord på att något förhåller sig på ett visst sätt. Jag måste alltid lära mig den hårda vägen. Det är först då kunskapen sitter i!

Allemansrätten: Vi har 3800 naturreservat i Sverige. Naturreservaten är liksom nationalparkerna upprättade för att skydda och bevara naturen men skyddet är inte lika starkt. Också här kan det finnas begränsningar av allemansrätten, men den kan även vara utökad. Lättaste sättet att ta reda på vad som gäller för just det naturreservat man tänkt besöka är att noga läsa igenom informationstavlan man finner på de flesta stigar in eller gå in på respektive Länsstyrelses hemsida.