Skip to main content

Väder: Molnighet 7/8, nederbörd 15 mm, vind 6 m/s, temp 7 grader
Position: Lauvøya
Hälsa/känslor: Tyckte redan innan att vår pappa/dotter relation var väldigt bra. Trots det blir det flera nya nivåer som vi finner tillsammans.

Regnet smattrar mot tältduken när vi vaknar och det är nog mitt favoritljud. En stilla ridtur på morgonen längs med stranden och sedan galopp bort till norra sidan av ön där vi mötte upp Stig från Strandmoa hästgård. Stig satte snabbt på Breyting tappskon och nu kan vi rida upp på berget igen. Tillsammans med stig kom en reporter och en av öns ägare Knut som även sköter om öns museum och kan allt om öns historia. Eftersom vi till viss del undvikit norra sidan visste vi inte ens om att det fanns ett museum. Det är en anrik ö med historia tillbaka till 800-talet. Det ska även finnas en vikingasten på ön men vi har inte funnit den…, ännu.
År 1821 byggdes en gård och handelsbod på ön som en gång var själva navet i trakten. Knut var vänlig nog att visa runt oss på den gamla gården och startade även upp den äldsta grammofonspelare jag sett.

Wilma hade beställt sin favoriträtt till middag och trots vind, regn och kyla döks det efter musslor. De smakar verkligen himmelskt och är så stora. Vi plockade även ett par sjöborrar som man öppnar och äter könsorganen råa. Jag tycker det smakar ganska gott, men Wilma tyckte det var hemskt. Påminner lite om Ostron i smak och konsistens. Resten av kvällen ägnades åt att mysa i tältet och långa samtal om precis allt mellan himmel och jord.

Tankar om livet: Det heter human beings, men det borde heta human doers. Allt som oftast tänker jag på myrstackar när jag ser på civilisationen. Alla bara köper, installerar, bygger, underhåller, fixar och trixar. Aldrig njuter av det de redan har utan det ska alltid startas ett nytt projekt så fort det senaste är avslutat. Konstant tänker sinnet på nästa aktivitet och är inte närvarande i den aktuella aktiviteten. Den enda tillfredsställelsen i livet består av avbockade aktiviteter eller nyligen införskaffade materiella ägodelar. Till och med barnen är nu från riktigt tidig ålder med paddor och mobiler inlärda att det inte går att vara. Bara hoppandet från en aktivitet till nästa. Prestation, prestation, prestation. Avskyr det ordet nästan lika mycket som ordet perfekt.
Hemligheten som tydligen undgår majoriteten är att bara VARA. Ingenting av detta är beständigt och det enda som betyder något i livet är relationer, upplevelser och självmedveten närvaro i nuet!

Ta en kopp te och sätta sig på en härlig plats och helt enkelt bara existera utan tankar. Observera allt som sker runt omkring och insupa atmosfären av allt liv omkring sig. Det är en meditationsteknik, men det finns många andra…

Frisk i naturen: Friluftsliv är den aktivitet som lättast motiverar människor till ökad fysisk aktivitet. Är man utomhus finns det så många intryck och lockelser av olika upplevelser som helt enkelt skapar ökad rörelse och gör att man rör sig mer.
Vid samma typ av aktivitet inomhus rör man sig mer utomhus.