Skip to main content

Beskrivning av dagen:

Tidig uppstigning igen eftersom vi var tvungna att hantera den trasiga bilen. Vi har i Sverige en kille som sköter allt det adminsitrativa, logistik, bokning av färja, hotell etc och som följer oss i realtid samt kommer med tips och lösningar då han organiserat många resor innan. Tomas heter han och är jurist till vardags. Att ha honom som stöd i ryggen är obeskrivligt bra då vi bara behöver bekymra oss om det praktiska. När vi vaknade så hade han ringt runt till alla verkstäder i Tomaszów vilket resulterade i att två mekaniker väntade på oss efter frukost och tittade på bilen. Generatorn är såklart sönder, krocken gjorde nog mer skada än vi initialt trodde. Beslut togs om att vi lämnar bilen hos dem. De får reparera den och nästa hjälpsändning får ta med en extra chaufför som får hämta bilen för fortsatt färd till Ukraina. Lite omlastning av bilarna och frigörandet av ett passagerarsäte så åkte vi mot gränsen i tre bilar.

Efter en stunds bilåkande så stötte vi på lastbilskön mot gränsen. Den var nästan tre kilometer lång och man får köra långsamt för att kunna möta trafik, men väl framme så gick korsningen av polska gränsbevakningen snabbt. Dock så tog det ett par timmar mellan olika kontor på Ukrainska sidan eftersom vi var tvungna att ordna importdokument för bilarna som ska lämnas över till Ukrainska armén.

Efter ytterligare ett par timmars färd så kom vi in i Lviv och mötte upp Chris, en lettisk kille som anslutit sig till Ukrainska armén och som just kommit från fronten. Hans bästa vän dog vid fronten två dagar sedan i en drönarattack. Jaroslaw som äger ett hotell och som är hans nya ukrainska pappa mötte också upp oss och vi blev erbjudna gratis mat och husrum för natten. De blev nästan upprörda när vi ville betala för oss. När vi lastat över Chris leverans så mötte vi upp soldater från tre andra förband vid centralstationen i Lviv som vi överlämnade bilarna till. Deras tacksamhet och glädje lyste på deras ansikten. Jag fick en tröja med motiv från Ormön som jag direkt drog på mig. Maten och utrustningen ska direkt till helvetet på jorden just nu; skyttegravskriget i Bakhmut. Jaroslaw hämtade upp oss och tog med oss på en rundtur i ett mörkt Lviv eftersom de inte har el förutom det som drivs av generatorer. Elen kommer och går, oftast är det mörkt och kusligt, men inga flyglarm idag…

Vi tog oss tillbaka till hotellet och tillbringade kvällen med Chris, Jaroslaw och två av hans vänner. De hade dukat upp en festmåltid till vår ära. Mycket brännvin florerade och det anses oartigt att tacka nej så man får vara försiktig med intaget. Kultur i samband med självmedicinering för att hantera situatione är nog bidragande. Vi fick höra horribla historier från fronten vilket inte är lämpligt att återberätta här, men det liknar helt djuriska förhållanden och återgång till primitiva instinkter och överlevnadsstrategier i ett fasansfullt krig… Vapen finns överallt. I säng hamnade vi som vanligt in på småtimmarna.

Aforism:

Sänk dina förväntningar och du blir omedelbart gladare. Förväntningar är en styggelse.

#24hourmeals #BlåBand #Datanet #BlaGulaBilen