Skip to main content

Idag är starten för Trash-Tiki och vi förbereder in i det sista. Nordliga vindar gör att vi nu får byta startpositionen till Trosa. Både följebåt och Trash-Tiki måste nu ta sig norrut till den nya startpositionen.

Trash-Tiki redo att segla till AlmedalenA

En flotte byggd av plastdunkar, spöknät och drivved ska segla till Almedalen för att belysa marin nerskräpning.

Nu kliver hotellmagnaten Petter Stordalen ombord.

Fredagen 29 juni klockan 17.00 startar miljöprojektet Trash-Tiki vid Badholmen i Oskarshamn. Teamet består av TV-profilen och bevarandefilmaren Joakim Odelberg och äventyrarna Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist. På sin färd över Östersjön kommer de föra ett budskap som i Almedalen ska överräckas till miljöministern Karolina Skog.

På grund av nordligas vindar kommer teamet troligtvis förflytta starten av seglingen till Trosa kort efter ceremonin i Oskarshamn.

– Förra sommaren rodde jag och Sören över Barents hav och klev då i land på Björnön, en av världens mest avlägsna öar. Det första som mötte oss var stränder fulla av plast och då föddes idén till detta projekt, säger Glenn.

Haven fylls med skräp, framför allt plast som aldrig försvinner. På Bohusläns stränder samlas runt 8 000 kubikmeter skräp varje år. Plastinvasionen är ett hot mot liv i och vid haven.

Projektet Trash-Tiki har fått stor uppmärksamhet redan innan färden över Östersjön genomförts. Efter en utmaning av Joakim antar Petter Stordalen utmaningen och kliver ombord, både som finansiell partner med Clarion Hotell/Post Explorer och fysiskt. När Trash-Tiki närmar sig Visby möts de av Petter som kommer att lotsa dem in i hamnen. Tid för detta är tisdag klockan 11.00.

– Detta är ett initiativ som fötts ur ett enormt engagemang för vår miljö och av människor med väldigt stora hjärtan. För mig är det självklart att stötta projektet och jag är också oerhört glad över att Clarion Hotel Post är en aktiv motor i det. Jag brukar säga att ingen kan göra allt, men alla kan göra något och det är just det som är centralt i detta, säger Petter.

Det krävs globala ansträngningar för att återställa balansen i hav och kustnära ekosystem och därför färdas Trash-Tiki med Globala målen för hållbar utveckling på seglet. Projektet ska särskilt sätta fokus på Globalt mål 14 som handlar om hav och marina resurser.