Skip to main content

Landskapsbild: Vidsträckt hav horisonten runt
Väder: Molnighet 8/8, Nord 1 m/s
Distans: 98 km
Medeldistans: 58 km
Total distans: 347 km
Position: Norska havet

Spegelblankt Barents hav! Stormfåglar överallt. Vi bjöd dem på Öländska bönchips, men de var skeptiska. Härligt att ha deras sällskap. De lever hela sina liv ute till havs obekymrade av vädrets makter. Fripassagerare landade på fördäck för närmare bekantskap. Det grå vädret håller i sig och vi ser fram emot att återse solen. Kallt och väldigt fuktigt i hytten, men vi drar på Primusköket någon minut och fukten försvinner då snabbt. Barents hav är ett av de fuktigaste haven på jorden. Nu gör vi äntligen bra dagsetapper.

Klimatförändringar i Arktis:
Samhället påverkas av klimatförändringarna på många sätt. Extremväder blir vanligare. På vissa platser kommer nederbörden att öka betydligt, medan andra kommer att drabbas av extrem torka. På många platser kommer livsmedelsproduktionen att sjunka på grund av värme och torka.

Havsytan höjs när världens landisar smälter och havstemperaturen stiger. Detta innebär att kustnära och låglänta områden drabbas, landyta hamnar under vatten och människor tvingas flytta. Jordens färskvattenresurser kommer också att påverkas och vi kommer att se en ökad spridning av tropiska sjukdomar. Eftersom det på många platser kommer att vara ont om naturresurser ökar risken för konflikter och ytterligare miljontals människor kommer att tvingas på flykt.