Skip to main content
Dag 44, 2018-08-20

Landskapsbild: fri horisont vid yttersta Spetsbergen
Väder: molnighet 1/8, nordväst 2 m/s
Temp: 3 grader
Distans: 40km
Medeldistans: 57 km
Total distans: 2490 km
Position: Sydspetsen av Spitsbergen
Hälsa/känslor: lyckliga över att ha nått målet.

Framme! Vi har korsat Barents hav och nu även rundat hela Svalbard! Sista sträckan gick över spegelblankt hav innan Svalbard beslutade sig för att testa oss en sista gång med vågor och motvind.
Efter 44 dagar och 250 mil nådde vi till slut fram. Vi är väldigt trötta och Glenn har skadat bröstmuskeln men vi är ok.
Det fanns såklart ingen välkomstkommitte men turligt nog en segelbåt med internationell besättning som skapar skolmaterial om Arktis som vi, så vi har mycket att prata om. De hjälper oss nu till Longyearbyen så att vi slipper ro samma sträcka en gång till, denna gång skadade.
När vi når civilisation återkommer vi i rörlig bild.

Klimatförändringar i Arktis:

Vad kan du göra?

  • Välj LED-lampor eller annan typ av lågenergibelysning före halogenlampor..
  • Pappersförbrukningen både hemma och på de flesta företag kan halveras genom att allt inte skrivs ut och genom att kopiera på båda sidor av papperet.
  • Varmvatten bör man spara på. Särskilt om varmvatten står och droppar går det åt mycket energi. Uppmärksamma droppande kranar och se till att de blir lagade. Använd inte varmvatten i onödan. Det är t.ex. inte meningsfullt att sätta på varmvattenkranen för snabb handtvätt.
  • Var varsam med material och resurser. Att återvinna material i produktionen är nästan alltid energibesparande, liksom att se till att varor behandlas varsamt så de inte blir kantstötta eller får andra fel som gör att de måste slängas.
  • Ställ möbler långt från elementen så att värmen sprids effektivt i rummet.
  • Sänk innetemperaturen (rekommenderad inomhustemperatur är 20 grader). För varje grad temperaturen sänks minskar uppvärmningsbehovet med 5 procent.
  • Duscha kortare tid och inte lika ofta.