Skip to main content

Landskapsbild: Svalbards ståtliga glaciärer och fjäll
Väder: Molnighet 8/8, Vindstilla
Distans: 103 km
Medeldistans: 57 km
Total distans: 1090 km
Position: Grönlandshavet

Äntligen ligger havet stilla och vi tar oss fram snabbt. I natt kunde vi driva framåt i 1 knop utan att ro. Under förmiddagen blev det en himla massa prat på nödkanal 16. Det visade sig vara en segelbåt som sjönk bara 15 km från vår position och som kort där innan anropat oss för att se till om vi hade allt under kontroll. De tyckte båten såg klen och utsatt ut. Tre personer hade övergett båten och plockades upp av helikopter.
Solen verkar vara ständigt frånvarande här uppe med ett konstant molntäcke. Vår batteribank visar nu lägsta nivå hitintills på 63 procent så vi stänger ner autopilot och övrig lyx. Imorgon räknar vi nå Barentsburg. Skönt att lägga till vid brygga och sträcka på benen. Antagligen så kan vi få tag på wi-fi och skicka över film och mer högupplösta bilder än vad vår Iridium Go klarar av via satellit. Vi lyckas bara få iväg en ynka liten bild varje dag, men det är bättre än inget.

Klimatförändringar i Arktis:
Landisar som smälter, till exempel på Grönland, bidrar till havsnivåhöjningen och det söta smältvattnet riskerar att bromsa upp Golfströmmens cirkulation av varmt vatten från ekvatorn och norr ut. Havsnivåhöjningen slår emot hela jordklotet och drabbar framför allt låglänta områden som t.ex. små önationer i Stilla havet och Indiska oceanen men också många av världens stora kuststäder.