Skip to main content

Landskapsbild: Öppna vatten längs karg otillgänglig kust.
Väder: Molnighet 7/8, medvind västlig 7 m/s
Distans: 31 km
Medeldistans: 35,5 km
Total distans: 2731 km
Födointag frukost: Bröd med nougatkräm
Födointag lunch: Vetegroddar
Födointag middag: Vetegroddar
Hälsa/känslor: Frusen, fuktig, utmattad och trött.

Allt gick i slowmotion i morse och kom inte iväg förrän 13. En regnskur senarelade starten och gjorde att jag kröp in i tältet igen. Starten var lite svår eftersom dyningarna kom in och bröt mot stranden. Studera vågorna och snabbt iväg. Lyckades! Då insåg jag att mobilen låg kvar på land. Surfen var rätt svår och jag ville inte gå iland där en gång till. Paddlade bort en bit tills jag hittade några skyddande klippor som det gick att gå iland på. En halvtimmes promenad så var mobilen räddad. Tänk om jag kommit på det vid nattlägret! Nu har det blåst från havet i två dagar och det är rätt stor sjö som byggts upp. 7 sekundmeter är inte så farligt och inte alls nåt problem att paddla i. Dock så är det bra om man håller ut en 200 meter från land så man slipper vågor som bryter mot grund botten och vågor som studsar tillbaka från klipporna. Problemet är att jag gillar att paddla nära, typ 10 meter. Det är så härligt att se vattenkaskaderna och roligt att parera den gropiga sjön. Sedan får man en större fartupplevelse när man ser land svepa förbi. Mycket att titta på i form av böljande kelp, bottenstruktur, fåglar och annat. När jag så paddlar farligt nära och har mina tankar långt borta i Indien och det svåra liv flickorna lever där, kommer från ingenstans en gigantisk brottsjö som vräker omkull mig och jag befinner mig i 10-gradigt vatten upp och ner. Tillbaks till verkligheten intar jag utgångsläge för eskimåsväng och försöker. Det funkar inte! Inte ens nära. Trots att jag gjorde 500 stycken i våras och den borde sitta i ryggmärgen. Antagligen för trött och utmattad efter sex timmar i kajaken och 75 dagars paddlande. Tar mig istället ur sittbrunnen och blåser upp flottören som jag sätter fast på paddeln. Kryper sen in i kajaken igen och med hjälp av flottören intar jag horisontellt läge igen. Kajaken är nu vattenfylld och klipporna nära så jag får ömsom pumpa ur vatten och ömsom paddla ut från klipporna. Men efter 10 minuter kan jag paddla vidare. Tur man har torrdräkt så man inte blev blöt och tvungen att försöka komma iland för klädbyte. Långt bort i horisonten lyser det vitt och det betyder strand. Tog sikte på den och lovade mig själv att om det fanns mobil täckning där så var det lägerplatsen för natten. Kom till slut fram men ingen täckning. Tog fram min backup-mobil med svenskt abonnemang som tar in alla operatörerna, och då fick jag täckning om jag klättrade upp på den högsta klippan. Nu har jag ätit grymt äckliga vetegroddar eller vad det nu är för något. Har också tagit en rejäl whisky för det tycker jag man är värd när man gjort sin första ofrivilliga kapsejsning i livet.

Tankar om livet: Om du tappar bort dig själv och blir osäker på vem du är och din identitet kan man söka sig tillbaka in i sig själv. Långt tillbaka för att upptäcka sina kärnvärden. För att veta vad du innerst inne vill och vem du är fungerar det ibland att återvända i sinnet tillbaka till dig själv innan du gick in i puberteten för att lära känna dig själv i grunden. Vem var du då? Vad gjorde du? Vad tyckte du om? Var ville du vara?

Miljötips: Ungefär 10 procent av jordbruken i Sverige är ekologiska. Det vill säga att bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierat inte tillåts. Bananer som inte är ekologiska har i tester visat sig innehålla 7 olika gifter varav 5 finns även i fruktköttet. Tester på ekologiska bananer visar att de är helt giftfria! Barn är känsligare för alla typer av gifter och för deras skull hoppas jag på en helt ekologisk framtida odling.

Position: Sandfjordelva