Skip to main content

Landskapsbild: Öppna vatten, enorma fjordar
Väder: Molnighet 4/8, motvind nordvästlig 5 m/s
Distans: 46 km
Medeldistans: 35,3 km
Total distans: 2541 km
Födointag frukost: Bröd och smör
Födointag lunch: Kyckling curry Real turmat
Födointag middag: Sej och ris
Hälsa/känslor: Fortfarande trött, ännu inte fått sova ut.

Tidigt upp igen eftersom vädret ska vara lugnt på förmiddagen och blåsa upp med motvind på eftermiddagen. Två stora fjordar att ta mig över. De stora passagerna är ganska tråkiga och det känns som man aldrig kommer fram. Första överfarten tog sex timmar. Kom sedan fram till en mäktig klippa med djupa hålor där måsarna cirklade runt inuti. Det skapade ett häftigt eko. Andra överfarten tog bara fem timmar. Skönt att det är avklarat då överfarter alltid skapar lite oro. Idag fick jag även en överflygning av en havssula. Min första! Tordmular och Tobisgrisslor finns det också massor av här uppe. Har slagit läger vid en helt fantastisk bergsluttning med underbar stenstrand. Vackert så det värker i ögonen. Nu åskar och blixtrar det utanför tältet. Första gången under hela turen som jag befinner mig inuti åskan, förut har jag bara sett det på avstånd inne vid land. Händerna värker och det gör ont varje gång man rätar ut fingrarna.

Tankar om livet: Skamkänslor sänker självkänslan och beror på att man tror omgivningen ser ner på en själv. Skamkänslor ska man inte känna och behöver ej heller känna bara man ser till att motverka dem. Först måste man inse att man aldrig ska försöka leva upp till dagens idealpersoner som framhålls i olika media. Dessa är påhittade och det finns ingen person som ens är i närheten av perfektion. Tro det eller ej men alla går faktiskt på dasset! Man måste inse att man själv är helt ok och duger utmärkt precis som man är. Skamkänslor kan även uppstå om man har en sjukdom, blivit utsatt för våld, har en avvikande sexuell läggning eller på annat sätt skiljer sig. Lösningen är att inte hålla det fördolt utan att vara öppen med saker och ting, prata om det med nära och kära och våga vara sig själv och inte försöka gömma sig bakom en mask. Omgivningen är ofta mer förstående än man föreställer sig. Sanningen är alltid förlösande för skam och även skuldkänslor. Extra viktigt är det att berätta och vara öppen med om man blivit utnyttjad eller utsatt för våld. Dels för att släppa sina skamkänslor men även eftersom våldsutövare annars tillåts fortsätta sitt våldsamma beteende.

Miljötips: Om du är i färd med att köpa något nytt, kontrollera då alltid först att det inte finns på begagnat-marknaden. Att återanvända saker och ting flera gånger sparar självklart på Jordens resurser och då är just second hand och begagnat ypperligt.

Position: Kjøllefjord