Skip to main content

Landskapsbild: Otroligt vackra böljande kullar med mycket växtlighet och träd samt vackra ornamenterade villor.
Väder: Molnighet 6/8, medvind 3-5 m/s nordostlig
Distans: 41 km
Medeldistans: 32,2 km
Total distans: 161 km
Födointag frukost: Torsk
Födointag lunch: Björklöv, kärleksört, stensöta och gröna tallkottar.
Födointag middag: Kycklingpasta med pesto, parmesan, sallad och ett glas vitt vin. Cappuccino och choklad.
Hälsa/Känslor: I början av dagen fältkoma, ingen energi, och slut i huvudet till lyx och lyckorus.

Eftersom jag slängt ett stort torskhuvud utanför tältet vaknade jag givetvis 04.37 av ett fiskmåskrig där vinnaren fick torsk. (Ordvits:-)) Omöjligt att somna om så packa ihop allt och dra. Eftersom jag inte får tillräckligt med kolhydrater hänger tankarna inte riktigt med vilket resulterade i att jag lämnade krabbtina och Leatherman bakom mig. Glömska är min största svaghet. Krabbtinan har inte gett en enda krabba under de nätter jag fiskat så det fick väl va. Leathermanen däremot sved. Men jag får glädjas åt den som hittar den istället. Paddlade ut på en öppen fjärd. Lade ifrån mig paddeln för att böka i sittbrunnen. När jag sedan sträcker mig efter paddeln är den borta. (Dålig knut men enkel att knyta upp). Vrider mig 180 grader och sliter upp extrapaddeln. Paddlar tillbaka och som tur är hittar jag min fina Robson Zephyr med bent shaft. (Nu bra knut men jobbig att knyta upp) Ingen direkt bra start på dagen. Hade det inte varit medvind hade jag paddlat in för att krypa under täcket. Då händer något! 5 tumlare bryter vattenytan 5 meter från kajaken. De blåser ut genom lufthålen på ryggen och dyker igen. Känslan är fantastisk och obetalbar. På eftermiddagen kommer jag in bland en massa öar och jag ser den första personen på 5 dagar. Alltså styr jag kosan ditåt. Två gamla fiskare håller på att göra iordning båten och vi börjar samspråka. När de förstått vad jag pysslar med springer den ena åt ena hållet och kommer tillbaka med 6 liter vatten och ett par tjocka ullstrumpor eftersom han menar på att det är rysligt kallt i nordnorge. Den andra fiskaren kommer tillbaka med 6 potatisar och en marinerad frusen köttbit. Dessutom pekar de ut en sandvik där blåmusslorna brukar finnas. På min paddling så får jag ta emot saker från lokalbefolkningen för att främja det spontana mötet och människors godvilja (Man känner större glädje av att ge än att ta emot). Paddlar över till sandstranden men där finns bara en massa musselskal.
Redan över nästa buktpassage träffar jag på 2 herrar som fiskar. Berättar att jag inte lyckats få nån makrill. Sillen ska jag tydligen fiska inomskärs och makrillen utomskärs på grunden. Tydligen dåligt med makrill i år men desto mer sej. De erbjuder mig 2 makrillar men jag tackar nej eftersom jag har torsk i kajaken. Det vill de förstås inte höra talas om och jag gör dem till viljes. Försöker erbjuda dem mina torskar men det går inte det. Kommer så småningom in i Lyngör som måste vara en av de vackraste små samhällen på jorden. Lyx och överflöd överallt. Glider förbi en 47 fots segelbåt med 4 glada svenska grabbar i. Vi säger hej och jag fortsätter paddla. Nästan utom hörhåll ropar de och frågar om jag är svensk och kan tänkas vilja ha middag. Tanken på middag i mitt usla tillstånd får hela min kropp att pulsera. Startsida utan medhavd mat eller pengar där jag får ta emot gåvor från lokalbefolkningen har just reviderats till att även innefatta okända turister. Den måltiden var så sagolik så att det inte ens går att beskriva. Samtidigt bombarderade de mig med frågor. Till min förtjusning ville de jättegärna ha mina torskar och jag fick i utbyte citronpeppar, halv liter mjölk, 1 dl brun farinsocker, 1 rostig burk fruktcocktail, 2 paket nudlar, 2 dl ris, 4 bananer, 1 rostig burk cocosmjölk och en gammal bit bröd. Så nu är det the high life som gäller ett tag framöver. Tror jag behöver det för Lista landet ska vara tufft med faerlige bölger vad nu det betyder.

Tankar om livet: Var öppen för andra människor och för omvärlden. Hur mycket missar man inte genom att vara stängd och inte ta till vara på saker som händer runt omkring en.
Se inte på världen som hotfull och farlig utan som en positiv plats fylld med generösa hjälpsamma människor. Att välja en positiv livssyn. Majoriteten är vänliga hjälpsamma genuint trevliga människor och ser vi på dem med misstänksamhet försvinner det underbara hos dem.

Miljötips: Kroppen mår inte bra av att dagligen tvålas in och duscha. Begränsa till 2 ggr i veckan och använd mindre mängd tvål och schampo. Grabbarna i båten som alla var korthåriga berättade att de hade slutat helt med schampo. Det räckte att skölja med vatten och deras hårbotten hade blivit mycket bättre.

Position: Prestholmene