Skip to main content

Mitt första äventyr blir att paddla havskajak längs med hela Norska kusten utan medhavd mat eller pengar och starten är planerat till den 26 maj 2013 vid den Svenska gränsen. Målet är Ryska gränsen cirka 3 månader senare. Leva av det naturen erbjuder och visa att det går att ”eko turista” klimatsmart utan att i onödan tära på jordens resurser. Från start till mål gäller det att klara sig på sin initiala utrustning. Lösa olika hinder utan att ta fram plånboken kommer sannolikt öppna upp för nya sätt att se på och hantera eventuella hinder och hitta nya lösningar.

Äventyret Överleva Norska kusten skulle inte vara genomförbart i Östersjön. Dels så skulle jag inte få tillräckligt med fisk och dels så skulle en diet på Östersjöfisk under tre månader förgifta mig.

Jag paddlar för Östersjön som är världens mest förorenade hav. Att politiker slår sig på bröstet och erbjuder utländska besökare att dricka vattnet utanför Rosenbad. Att svensk fet Östersjöfisk innehåller så höga halter av miljögifter att export är förbjuden. Att vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson driver igenom ett undantag i EU så Sverige kan sälja den giftiga fisken till sin egen befolkning för att surströmmingen har så stark tradition och vi inte klarar oss utan den. Att det inte står ett endaste dugg om det på förpackningen i mataffären. Att miljögifter bidrar till den anmärkningsvärda ökningen av cancer, allergier, utvecklingsstörningar, bokstavssjukdomar och fertilitetsproblem som gör att folk inte kan få barn. Att 30 procent av Östersjön är stendöd och utan syre och utan liv. Att giftiga slemmiga alger breder ut sig på stora områden sommartid vilket resulterar i förgiftningar och att det är hälsofarligt att bada. Att grunda vikar växer och geggar igen och tar död på miljontals yngel. Att farliga nivåer av tungmetaller som påverkar foster och barns hjärnor och nervsystem finns i all fisk i Östersjön. Att nyfödda barn som ammar har högre koncentration av miljögifter i kroppen eftersom de förs över från mamma till barn i bröstmjölken. Att vi nu ser nya miljögifter som vi inte har en aning om hur de påverkar oss. Att alla livsformer utom människan misstar plastbitar och plastpartiklar som föda och dör en långsam kvalfylld svältningsdöd. Att bara en liten bråkdel av fisken finns kvar i Östersjön. Att vi inte har klart fint vatten längre och att vi berövat våra barn möjligheten till ett friskt Östersjön. Men att färdas på ytan går som sagt alldeles utmärkt. Bara man inte tittar ner under ytan. Man får paddla längs med Norges vackra kust istället.

Vi som lever längs med Östersjöns kust förstår nog inte fullt ut hur skadat ekosystem Östersjön redan har.

Att leva i samklang med och av naturen i Östersjön är inte längre möjligt. Vi bör i det närmaste helt undvika att äta fisk som kommer från Östersjön på grund av deras höga innehåll av miljögifter och tungmetaller.

”Att ställa ett fungerande ekosystem i kontrast med vårt skadade längs med Östersjön hoppas jag kunna påvisa hur allvarligt skadat Östersjön faktiskt redan är. Hela Sveriges befolkning känner inte till att vi har världens förorenaste innanhav och att mycket av fisken däri är giftig för förtäring. Om jag levde av svensk fisk i 3 månader skulle jag få i mig så höga halter av miljögifter att jag antagligen skulle utveckla cancer och dessutom slå ut mitt immunförsvar. ” Svensk fet Östersjöfisk får inte ens säljas som djurfoder i övriga EU och export är förbjuden, därav hamnar all fisk på svenskarnas matbord.

Vidare innebär övergödningen en årlig algblomning med giftiga alger och en ständigt ökande yta av död havsbotten. Man räknar idag med över 70 000 kvadratkilometer död havsbotten, (ungefär 22 Gotland). Avsaknaden av fisk i ytterskärgården och den fiskdöd som drabbat Östersjön under de senaste decennierna innebär även att det blir svårt att ens få fisk.