Det blev Hilda 35 år som kämpat med psykisk ohälsa och utanförskap

Motivering:

Jag föddes med ADHD men fick diagnos först som 23-åring. Tillvaron fram tills dess var ett kaos av oförståelse, känsla av utanförskap och psykisk ohälsa, men jag kämpade mig igenom det.

Jag kämpar fortfarande, men kamperna idag handlar mer om mina rättigheter och att stå emot det jag inte tror på och gå min egen väg. Jag kan inte följa de vägarna som samhällsmaskineriet asfalterat åt massan. Jag måste följa min stig, hur snårig och svår den än må vara, för annars går jag under.

Jag känner fortfarande ett utanförskap, en stark känsla av att inte ”passa in”, men skillnaden nu är att jag mer och mer sällan lägger ”felet” på mig. Det är inte Jag som inte passar in, det är maskineriet som inte passar Mig. På samma sätt som det aldrig kan vara fotens fel att inte skon passar.

Jag har inte samma synfält som de flesta andra och det är OK. Och jag skulle aldrig byta för det jag ser är för fantastiskt och färgstarkt. Men jag känner mig ofta ensam i mina upplevelser och fröet av tvivel är alltjämt rotat långt inne i barnet inom mig.

Vi lever i ett samhälle med enormt mycket stress. Det ska gå fort och alla måste passa in i de olika ramarna skapade för att kategorisera och ha något att utgå ifrån. Inte sällan hamnar jag mellan stolarna. För frisk för att vara sjuk, för kompetent för att få hjälp, för självständig för att svagheterna ska tas på allvar.

Jag är oerhört känslig för stress. För mycket intryck och press och jag slutar att fungera och jag har stort behov av att få utrymme att ladda om. Som studerande, arbetande, ensamstående heltidsmamma till en 3-åring är det svårt att hitta tid och energi till återhämtning. Även de ekonomiska resurserna sätter käppar i hjulet.

Fram tills nyligen hade jag en sysselsättningsgrad på 250% för att få allt att gå ihop. Jag lyckades bromsa detta skenande tåg innan total utmattning var ett faktum.

Jag längtar konstant ut till naturen. Bort från maskineriet och ut till verklighet och äventyr där jag får utrymme att andas fritt och vara den jag är. Ladda mina batterier och insupa sanning och liv. Uppleva den fantastiska komplexa enkelhet naturen erbjuder. Men jag har varken mentala eller ekonomiska resurser för att styra upp något sådant just nu.

Därför hoppas jag att Du Sören, eller någon annan, vill komma och knacka på min dörr och ta med mig ut till friheten genom Äventyrliga Dagen.

Mvh Hilda

Äventyrliga Dagen med Hilda kan genomföras tack vare stöd från Hasseman på Kajaktiv