Ingen har någonsin rott runt den norska ögruppen Svalbard. Det beror främst på att det tidigare inte varit möjligt – det har aldrig funnits så lite havsis runt norra Svalbard som nu. Somrarna vid 80 grader nord blir mer och mer fattiga på is och 2017 ser ut att bli en rekordsommar. Med denna expedition kommer vi sätta fokus på förändringarna i Arktis, både genom bloggen och med en pedagogisk plattform för skolorna. Expeditionen startar den 19 juli 2017 från Tromsö i Nordnorge och ska ta sig över Barents hav för att runda hela Svalbard inklusive Nordaustlandet vilket inte varit möjligt förut eftersom Nordaustlandet normalt är infruset i Polarisen.

Varje dag förmedlar Glenn och Sören  bilder och filmer från livet ombord oceanroddbåten Albedo, på Norra ishavet. Det är en drygt 300 mil och två månader lång resa från Tromsö runt Svalbard och tillbaka – genom mer eller mindre is.

Expeditionen i siffror

START: 19 juli 2017

START fortsättning: augusti 2018

LÄNGD: >3 000 kilometers

TID: ca 2 mån

Vi skapar i samband med expeditionen ett gratis utbildningskoncept för svenska skolor. Ett samarbete mellan Row around Svalbard och Naturskyddsföreningen. Konceptet ger skolor en plattform för att jobba med de globala målen genom att följa två äventyrare ro runt Svalbard, en unik möjlighet för årskurs 4-6 och 7-9 att arbeta med bland annat hållbar utveckling på ett konkret sätt. Plattformen är fri och tillgänglig när som helst, men under augusti och september kommer ett antal ”expeditionsklasser” arbeta med de globala målen genom att vara i kontakt med expeditionen via satellit. Ni kommer att kunna följa deras frågor och även hur det går för äventyrarna Glenn och Sören.

Row around Svalbard sätter fokus på klimatförändringarna i Arktis med utgångspunkt i fyra av de globala målen.

Mål 7: Hållbar energi för alla

Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion

Mål 13: Bekämpa klimatförändringen

Mål 14: Hav och marina resurser