Landskapsbild: En inte alltför vacker industrihamn, men blickar man ut i horisonten ser man Blå jungfrun

Väder: Molnighet 1/8, nordlig 10 m/s, temp 15 grader

Distans: 0 km

Medeldistans: 0 km

Total distans: 0 km

Position: Gryts skärgård

Hälsa/känslor: Otålig att kasta loss med Trash-Tiki och ta sikte på Visby.

Tanken var att starta från Glenns födelseort Oskarshamn, men nordan gör sig påmind och vi får flytta vår startposition norrut till Trosa. Man brukar säga att det blåser 75% sydvästlig vind, 20% nordlig och 5% övriga vindar i Sverige. Nu blev det nordan.

Dock så hade Glenn ordnat med en stor avskedsceremoni med kommunfullmäktige, press, skolor och allmänhet med många programpunkter, där vi även skulle mottaga ett konvolut från både förskola och skola som ska överlämnas till vår miljöminister Karolina Skog i Visby. Barnen frågade hur haven skulle se ut när de var vuxna? Om vi inte agerar snabbt kommer vara mer plast än fisk i haven.

Följebåten som består av Glenn segelbåt begav sig av mot Trosa redan igår. Besättningen bestod av Glenns far Christer och vår gode vän Kurt.

Följebåten fick tyvärr söka nödhamn i Västervik då det blåste upp kraftigt mer än prognosen sade, och Kurt föll illa i sittbrunnen, vilket resulterade i både hjärnskakning och en ömmande nacke samt axel. Storseglet blåste sönder, höga vågor och styv kuling.

De kunde efter stor möda pusta ut i Västerviks gästhamn, men Kurt får tyvärr avbryta.

När ceremonin i Oskarshamn var avklarad lastade vi Trash-Tiki på trailern och körde upp till Västervik för att färdas med segelbåten till Trosa. Glenns far Christer kör samtidigt upp Trash-Tiki. Nu färdas vi dygnet runt där Glenn, jag och Joakim kör i skift vid styrpinnen. Vi hoppas nå fram till Trosa imorgon kväll.

Solnedgången är sagolik, en supermåne lyser upp omgivningen och en säl välkomnade oss ute vid havsbandet.

Skräp är en resurs – Sluta mata haven med plast:

13 miljoner ton skräp hamnar i våra hav varje år. Haven håller på att förvandlas till stora soptippar och eftersom ingen har ansvar att städa haven ökar mängderna för varje år som går. 8000 kubikmeter skräp spolas i land på Bohuskusten varje år. Det motsvarar fem fulla badkar med skräp som flyter i land varje timme.

Text: Håll Sverige rent

I princip är varje utsläpp en materialförlust och därmed även en ekonomisk förslust. Plast är både en outnyttjad och slösaktig resurs som går förlorad, när man istället kan utvinna både energi och skapa nya produkter av detta skräp. Istället hamnar det i haven där det skadar och skapar oerhört lidande bland både djur, fåglar och marint liv. Enorma värden inom turism och fiske går förlorade. Allt fler företag och ekonomer som arbetar med miljöfrågor börjar inse att ekonomi och miljöhänsyn går hand i hand. Energibesparande åtgärder betalar sig ofta på kort tid, och tillhör också de populäraste åtgärderna hos företag som påbörjar ett seriöst miljöarbete.